Biblioteca Academiei Române a găzduit pe 22 noiembrie 2024 un dublu eveniment: lansarea volumului Cum s-au trasat granițele României la Paris în 1919. Procesele verbale ale Comisiei pentru studierea chestiunilor teritoriale referitoare la România, de George Damian Mocanu, și vernisajul expoziției foto-documentară „Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție”, realizată de Asociația Identitate Culturală Contemporană.
La eveniment au luat cuvântul: dr. Alin Spânu (istoric, profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universității din București), dr. Florian Banu (istoric, consilier superior Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), Mihai Floroiu (istoric, coordonatorul expoziției) și dr. George Damian (cercetător, Centrul European de Studii în Probleme Etnice, Academia Română).
Volumul Cum s-au trasat granițele României la Paris în 1919 reunește stenogramele dezbaterilor comisiei în care reprezentanții Franței, Marii Britanii, Italiei și SUA au stabilit frontierele românești la Conferința de Pace de la Paris. Delimitarea frontierelor românești, așa cum a fost stabilită în raportul acestei comisii, a rămas valabilă până în ziua de azi (cu excepția Basarabiei, Bucovinei de Nord și Cadrilaterului). Procesul stabilirii acestei granițe stabile este reflectat în detaliu în volumul ce urmează a fi lansat.
Expoziția foto-documentară „Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție” prezintă biografiile și gândirea politică a personalităților emblematice care au avut un rol fundamental la construcția Marii Uniri din 1918 (intelectuali, episcopi, prim-miniștri, reprezentanți ai partidelor politice, ofițeri ai Armatei Române etc.) și care, indiferent de confesiune, religie și culoare politică, au luptat pentru un obiectiv comun: unirea tuturor românilor în hotarele unui singur stat.
În cadrul expoziției este prezentată contribuția elitelor la înfăptuirea Marii Uniri, ilustrată printr-o serie de lideri politici și intelectuali români cu vocație universală, care au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial și au avut parte de un destin tragic, fiind deținuți în închisorile comuniste după ocupația sovietică a României (Iuliu Maniu, Pantelimon Halippa, Ion Mihalache, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, Arthur Văitoianu, Ion Nistor, Onisifor Ghibu, Ioan Pelivan, Henri Cihoski, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Ion Flueraș, Ilie Lazăr, Iosif Jumanca, Aurel Vlad, Mihai Popovici, Alexandru Lapedatu). Biografiile sunt cu atât mai impresionante, cu cât destinul lor este mai dramatic.
Vernisarea expoziției și lansarea volumului au avut loc vineri, 22 noiembrie 2024, de la ora 16:00, la Biblioteca Academiei Române, sala de expoziții Theodor Pallady, Calea Victoriei nr. 125, București. Evenimentul este organizat de Centrul European de Studii în Probleme Etnice, Academia Română și Asociația Identitate Culturală Contemporană.
Sursa: Academia Română
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: https://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer