Muzeul Național Cotroceni și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc prezintă publicului un proiect expozițional care explorează patrimoniul construit din București, relevând consecințele regimului comunist asupra vieții elitelor românești și a imobilelor în care acestea au locuit.
Secțiunile din expoziție analizează convertirea a două edificii regale: Palatul Cotroceni, transformat în spațiu al activităților de masă destinate educației politico-ideologice și Palatul Snagov care devine exponent al nomenclaturii comuniste. De asemenea, expoziția reflectă destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice supuse represiunii comuniste și soldate cu exil, detenție sau moarte.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Casa Memorială „Iuliu Maniu“, Muzeul Național al Țăranului Român, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Arhivele Naționale ale României și Muzeul Național de Artă Contemporană al României și cu sprijinul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ – București și al Uniunii Arhitecților din România.
Designul expozițional a fost realizat de Atelier Monograph.
Acest proiect este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Expoziția va putea fi vizitată în perioada 10 octombrie 2024 - 16 februarie 2025, în cadrul turului complet al muzeului sau în cadrul turului expozițional.
Sursa: Muzeul Național Cotroceni
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer