You are here

Securitatea, regimul cetățenilor străini și problema terorismului în România comunistă

Primăria Municipiului București prin Casa de Cultură „Friedrich Schiller” a organizat marți, 4 iunie 2024, de la ora 18.00, la sediul Casei Schiller din str. Batiștei 15, București, conferința „Securitatea, regimul cetățenilor străini și problema terorismului în România comunistă”.

Au prezentat:

Dr. Florian BANU, istoric, consilier superior C.N.S.A.S.

Dr. Iuliu CRĂCANĂ, istoric, consilier superior C.N.S.A.S.

Moderator: Dr. Alin SPÂNU

„În anii `50, România s-a izolat complet de Occident și a fost izolată la rândul ei. Fenomenul a fost însoțit de captivitatea în interiorul propriilor țări, trecerea graniței fiind greu de realizat, chiar și dintr-o țară comunistă și «prietenă». Deschiderea României față de Occident din a doua jumătate a anilor `60 a însemnat și un număr în continuă creștere de cetățeni străini, turiști, studenți și reprezentanți ai firmelor străine, majoritatea nefăcând parte din «lagărul socialist». Suspectați că desfășoară activități de spionaj, propagandă și diseminare de idei capitaliste sau chiar terorism, regimul comunist a luat măsuri legislative prin care a instituit interdicții pentru cetățenii străini, care erau privilegiați față de majoritatea cetățenilor români pentru faptul că puteau deține valută și să își procure bunuri de larg consum de proveniență străină. Plătirea unei cauțiuni sau a unei amenzi putea să îi scoată pe cetățenii străini cu domiciliul în străinătate de sub urmărirea penală sau din închisoare. Din acest punct de vedere se impune o prezentare a măsurilor luate în ceea ce privește regimul juridic al străinilor în România, al relațiilor oficiale între reprezentanții instituțiilor statelor pe teritoriul României, al intrării și ieșirii din țară, al drepturilor civile, al măsurilor oficiale ale Miliției și Securității în privința supravegherii și urmăririi informative și a oricăror activități considerate ostile pentru securitatea statului și pentru regimul politic de la București”.  (Dr. Iuliu CRĂCANĂ)

„Sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70 au marcat o semnificativă intensificare a actelor de terorism la nivel mondial. Securitatea a obţinut informaţii despre o serie de grupări teroriste, de diverse orientări ideologice, care intenţionau să acţioneze împotriva unor obiective şi a unor persoane din România. Materialele intrate în posesia ofiţerilor de contraspionaj atestau faptul că «în planurile acestor elemente este vizată şi ţara noastră, fie pentru a organiza acţiuni directe, fie pentru a folosi teritoriul nostru drept punct de sprijin pentru acţiuni îndreptate împotriva altor state». Ca urmare, se indica: supravegherea elementelor suspecte din rândul cetăţenilor străini şi îndeosebi a celor aparţinând statelor din Orientul Apropiat; intensificarea muncii informative în rândul cetăţenilor aparţinând statelor din Orientul Apropiat aflaţi la studii în ţara noastră, intensificarea muncii informativ-operative în rândul cetăţenilor străini şi în special a celor arabi, care vin în România folosindu-se de căile maritime şi fluviale, pe timpul staţionării lor în porturile noastre. Această activitate deosebit de complexă, desfăşurată neîntrerupt până în decembrie 1989, a înregistrat suficiente succese spectaculoase, dar şi unele eşecuri sângeroase”.  (Dr. Florian BANU)

Dr. IULIU CRĂCANĂ
Consilier superior în cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securității; Licențiat al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, secția de Istorie-Filozofie (1994-1998), licențiat în drept la Universitatea „Titu Maiorescu” București (2009), studii aprofundate de istorie: „Partide şi sisteme politice în România – a doua jumătate a secolului al XIX-lea, prima jumătate a secolului al XX-lea”. Doctor în istorie în cadrul Universității din București. Doctorand în drept în cadrul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române. Autor a peste 50 de studii și articole pe teme de istorie contemporană și drept, participant la peste 50 de conferințe și simpozioane cu profil istoric și juridic. Autor al volumului Dreptul in slujba puterii. Justiția în regimul comunist din România 1944-1958, Editura Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, 2015.

Dr. FLORIAN BANU
Consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, licenţiat al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, Galaţi, 1997; doctor în istorie (2001). A publicat numeroase volume în calitate de autor, co-autor, editor, co-editor și peste 250 de studii și articole pe teme de istorie contemporană a României în reviste de specialitate, volume colective, volume tematice. Participare la peste 80 de conferințe și simpozioane cu profil istoric, organizate în țară și în străinătate.

Selecție volume publicate: „Nici un atentat!”. Organizarea antiterorismului în România (1948-1989), Editura Cetatea de Scaun, 2024 (co-editor); Securitatea 1948-1989. Monografie, volumele I și II, Editura Cetatea de Scaun, 2023 (co-autor); „Prin noi înşine!” O istorie a Partidului Naţional Liberal, Editura Magic Print, 2019 (co-autor); Mihai Caraman, un spion român în Războiul Rece, Editura Corint, 2019 (autor); De la SSI la SIE. O istorie a spionajului românesc în timpul regimului comunist (1948–1989), Editura Corint, 2016 (autor); România şi „războaiele minţii”: manipulare, propagandă şi dezinformare (1978–1989), 2013 (editor); „Amorsarea” Revoluţiei. România anilor ’80 văzută prin ochii Securităţii, Editura Cetatea de Scaun, 2012 (editor); Acțiunea „Recuperarea”. Securitatea și emigrarea germanilor din România (1962-1089), Editura Enciclopedica, 2011 (editor); „Un deceniu de împliniri măreţe”. Evoluţia instituţională a Securităţii în perioada 1948-1958, Editura Tipo Moldova, 2010 (autor); Asalt asupra economiei României. De la Solagra la Sovrom, Editura Nemira, 2004 (autor).

Sursa: Casa de Cultură „Friedrich Schiller”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/2024/Securitatea%2C%20regimul%20cetatenilor%20straini%20si%20problema%20terorismului%20in%20Romania%20comunista/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer