Divizia de Istoria Tehnicii din cadrul CRIFST-Academia Română a inițiat o serie de prelegeri având ca tematică ”Tehnica în antichitate și tehnica tradițională”.
În cadrul primei sesiuni au fost susținute un număr de 5 prelegeri, conform următorului program:
1. Despre transportul terestru și pe apă în Preistoria României - Prof. dr. Cristian Schuster, Dr. Alexandru Morintz - Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” (lista1)
2. Măsurătorile topografice în antichitate. Considerații pe marginea unor texte latine din secolul I p.Chr. - Dr. Alexandru Morintz - Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan”
3. Marile poduri romane peste Dunăre. Date noi obținute cu ajutorul batimetriei și prin investigații magnetometrice la Pontes-Drobeta și Oescus-Sucidava - Prof. dr. Ioan Carol Opriș - Facultatea de Istorie a Universității din București - Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei
4. Apariția podurilor și evoluția lor în timp - Prof.as. dr. ing. Victor Popa, Academia de Știinte Tehnice din România
5. Prof. DHC Dr. ing. Nicolae Leonăchescu; 90 de ani de la nașterea sa - Prof. univ. dr. ing. Andrei Vasilescu, Universitatea Tehnică de Construcții București, Departamentul Mecanica Structurilor
Primele trei prelegeri sunt rezultatul unor cercetări arheologice / istorice deosebite, efectuate de către conferențiari în cadrul activității lor profesionale, pe diverse situri arheologice, cuprinzând concluzii rezultate la finalul acestei activități.
Câteva dintre lucrările publicate de autorii ce au conferențiat în cadrul sesiunii organizate de către DIT-CRIFST:
1. Monumente și personaje istorice - Cristian F. Schuster, Traian Popa, 2008, Vol 1
2. Mogoșești. Studiu monografic - Cristian F. Schuster, Traian Popa, Giurgiu, 2000
Cea de a patra prelegere reprezintă o sinteză cu caracter enciclopedic privind diversele poduri din țară și din străinătate, o parte dintre acestea beneficiind de contribuția autorului, în calitatea sa de proiectant sau constructor. Prof.as. dr. ing. Victor Popa, președintele secției de Construcții și Urbanism din cadrul ASTR, a publicat deja în cadrul Editurii AGIR o serie de lucrări în domeniu, ce descriu activitatea depusă de domnia sa:
1. Monografia podurilor rutiere peste canalele navigabile din România, 2023
2. Jumătate de secol în slujba podurilor. Vol.1, 2017
3. Har și pasiune în proiectarea podurilor, 2014
Lucrarea prezentată la finalul întâlnirii de către prof. univ. dr. ing. Andrei Vasilescu, membru titular al Diviziei de Istoria Tehnicii, face referire la un alt membru de marcă al Diviziei - Prof. DHC Dr. ing. Nicolae Leonăchescu, de la a cărui naștere se împlinesc 90 de ani. O mare parte dintre preocupările sale se regăsesc într-o voluminoasă lucrare apărută în două ediții, la Editura Tehnică și la Editura AGIR: Premise istorice ale tehnicii moderne românești.
Tema abordată urmează a fi continuată anul viitor cu noi subiecte privind ”tehnica în antichitate și tehnica tradițională”.
Sursa: Divizia de Istoria Tehnicii din cadrul CRIFST-Academia Română
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer