You are here

Bani, mașini şi pașapoarte. Afacerea «Peregrinii» şi emigrarea germanilor şi evreilor din România (1970-1973)

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii române, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București a organizat marți, 12 decembrie 2023, ora 18.00, conferința „Bani, mașini şi pașapoarte. Afacerea «Peregrinii» şi emigrarea germanilor şi evreilor din România (1970-1973)”.

A prezentat:

Dr. Florian BANU, istoric

Coordonatorului proiectului: Aurora Fabritius

„Începând din anul 1947 documentele de arhivă consemnează tot mai multe tentative ale etnicilor germani de a părăsi ilegal România şi de a se refugia în Germania Occidentală. Se deschidea, astfel, o perioadă lungă în care o bună parte a etnicilor germani din România au văzut în emigrare o șansă de a-şi ameliora nivelul de trai şi de a scăpa de politica de retorsiune inițiată de autorități în perioada imediat următoare încheierii celui de-al Doilea Război Mondial.

Obținerea unui pașaport a devenit un veritabil vis pentru mulți dintre evreii, sașii şi şvabii din România, ca şi pentru unii dintre români. Conexiunile cu rudele din Israel şi din Germania Federală au permis etnicilor germani şi evrei să beneficieze de o serie de atuuri inaccesibile altor categorii: posibilitatea unor presiuni politice şi acces la sume în valută forte. Ca urmare, autoritățile de la București au permis deschiderea unor canale secrete de negociere, prin care pașapoartele şi vizele de emigrare erau «comercializate» către cei care îşi exprimau dorința de emigrare.

Începând din luna iunie 1970 emigrările din România (inclusiv de cetățeni români de naționalitate germană) au început să fie facilitate şi prin aşa-numita acțiune «Peregrinii». Concret, din ordinul lui Ion Stănescu, președintele Consiliului Securității Statului, Direcția Generală de Informații Externe (D.G.I.E. – U.M. 0920) a fost însărcinată ca, prin Sectorul L.C. (care avea ca obiectiv aducerea de valută şi alte valori în ţară), să-i identifice pe cetățenii români care doreau să plece definitiv din ţară şi care erau dispuse să plătească (ele sau rudele lor aflate în străinătate) diferite sume de bani pentru aprobarea emigrării.

Acțiunea a fost coordonată de generalul-maior Luchian Eugen, care ocupa funcția de secretar permanent al Comisiei guvernamentale pentru vize şi pașapoarte, fiind asimilat funcției de ministru adjunct la Interne, şi de general-maior Bolînu Gheorghe. Persoanele care doreau să obțină pașaport şi viză de emigrare erau identificate prin folosirea mijloacelor specifice Securității (inclusiv prin folosirea rețelei informative interne şi externe), apoi erau contactate în mod acoperit (ofițerii de securitate se prezentau drept avocați sau funcționari în administrația de stat) şi se stabileau sumele care trebuiau plătite.  Operațiunea fost stopată în 14 decembrie 1973, prin nota-raport nr. PK/001598. Potrivit unui raport întocmit în 1978 de generalul Eugen Luchian, «în cadrul acestei acțiuni s-au adus în ţară devize străine de ordinul milioanelor, precum şi un număr apreciabil de autoturisme»: Mercedes 230 SE, Alfa Romeo 2000, Opel Olympia Rekord ş.a. Emigrarea etnicilor germani şi evrei a continuat să se desfășoare, prin intermediul unor înțelegerii secrete negociate la cel mai înalt nivel, până în decembrie 1989”. (Dr. Florian Banu)

Dr. Florian Banu

Consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității, licențiat al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, Galaţi, 1997; doctor în istorie (2001). A publicat patru volume de autor și alte 15 volume în calitate de editor, co-editor și co-autor, peste 250 de studii și articole pe teme de istorie contemporană a României în reviste de specialitate, volume colective, volume tematice. Participare la peste 80 de conferințe și simpozioane cu profil istoric, organizate în țară și în străinătate. Volum recent: „Prin noi înşine!” O istorie a Partidului Naţional Liberal, Editura Magic Print, Onești, 2019 (co-autor).

Sursa: Casa de Cultură „Friedrich Schiller”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/2023/Bani%2C%20masini%20si%20pasapoarte.%20Afacerea%20Peregrinii%20si%20emigrarea%20germanilor%20si%20evreilor%20din%20Romania%20%281970-1973%29/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer