You are here

Sa facem cunostinta cu Vasile Popa YO8RCA

Pe Vasile YO8RCA l-am cunoscut la simpozioanele si inalnirile noastre, ale radioamatorilor si de fiecare data am stat de vorba ca sa ne mai povestim cate ceva. Cea mai haioasa intamplare am petrecut-o cu Vasile YO8RCA la intalnirea radioamatorilor din Bulgaria, de la Kazanlak din 2012; o sa o cititi la sfarsitul articolului.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO8RCA: M-am nascut in Piatra Neamt pe 7 ianuarie 1950  si mi-am petrecut copilaria la tara revenind in oras dupa 15 ani.

YO3CCC: Cum si cand ai aflat despre undele radio?

YO8RCA: Aveam 7 ani cand bunicul meu a vandut ceapa de pe 3 prajini de pamant (aproximativ 500 mp) si a venit acasa cu o galena facuta de Radio Progres si sarma pentru antena. Am asistat la punerea in functiune a galenei, intinderea antenei si in final priza de pamint. Impresionat am fost si parca vad si acum constructia prizei de pamant, o groapa mare si multe fiare legate de o sarma si cand le atingea de pamint functiona galena, iar cand le ridica nu se mai auzea nimic. In satul in care am crescut langa bunicul meu cu parintii nu stiu atunci daca aveam ce numara pe degete cate aparate de radio erau.

De undele radio am aflat undeva pe la sfarsitul scolii generale cand mi-am dat seama ca imi place mult partea electrica din fizica.

Cand aveam 11 ani bunicul a plecat la cele vesnice si am devenit proprietarul galenei; aici consider inceputul meu in radio.

YO3CCC: Dar despre radioamatori cand ai aflat?

YO8RCA: Aveam 15 ani cand am plecat la liceu, am luat galena cu mine, dar aici am descoperit tranzistorul. In scoala am facut un curs de radio incluzandu-se si telegrafie (care nu s-a prins niciodata de mine) cu nenea Costel YO8ACW (SK), considerandu-l mentorul meu. Am dat examen de doua ori si am picat la telegrafie.

YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?

YO8RCA: Dupa terminarea liceului mi-am luat autorizatie de receptor, YO815528/NT.

Au urmat schimbari in viata mea, stagiul militar, casatoria, un copil asteptat 10 ani, timp in care n-am lasat letconul din mana, dar partea radioamatorism a cam fost neglijata.

YO3CCC: Ai avut de la inceput indicativul YO8RCA?

YO8RCA: La 35 ani cand zic eu ca erau cam toate puse la locul lor mi-a venit ideea sa mai incerc odata o examinare.

A fost de succes cu ajutorul comisiei (la telegrafie) si mi-am vazut visul implinit, obtinand indicativul YO8RCA.

Am lucrat toata viata in domeniul metrologiei, la inceput metrolog reparator electronice si apoi sef atelier AMC pana la pensionare; asta m-a ajutat mult avand la dispozitia mea aparate de masura de laborator.

YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

YO8RCA: In timpul liceului mi-am construit un receptor 0V1 cu reactie cu tubul 6J1P avand in final un 6P6 (redresor 6T5). Si acum imi pare rau ca l-am pierdut.

Dupa ce am luat indicativ de emisie mi-am construit un transceiver cu EMF500 dupa schema lui Trifu YO3BAL, avand final un tub GU29, intr-o cutie de preamplificator statie de radioficare Radio Progres.

YO3CCC: Ce antena (antene) ai avut cand ai devenit radioamator?

YO8RCA: Prima antena pentru trafic HF a fost un FD4, au urmat mai multe incercari si acum am ajuns tot la un FD4, singura care ma multumeste la bloc.

Am uitat sa spun ca nu ma omor mult cu traficul, sunt un bun ascultator si pasiunea mea de baza este tot LETCONUL.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?

YO8RCA: Primul radioamator pe care l-am cunoscut a fost nenea Costel YO8ACW - mentorul meu.

Cand mi-a facut o legatura demonstrativa si si-a pus in fata lui un difuzor cu diametrul mare nu l-am mai vazut pe nenea Costel. Era in loc de microfon cu transformator ridicator de impedanta.

Una vanatoreasca: nenea Costel facea probe cu alt radioamator la 200m distanta intre ei; Mihai il chema, indicativul l-am uitat.

La inceput nenea Costel emitea cu o sarma mica in loc de antena si putere mica, Mihai il auzea incet si era nemultumit. Atunci nenea Costel a pus antena, putere si la primul “alo” membrana difuzorului lui Mihai a zburat in mijlocul camerei. Avea un difuzor cu paleta libera. O fi adevarat, no fi, in memoria mea ramane pentru intotdeuna poveste lui nenea Costel.

Alti radioamatori pe care i-am cunoscut la inceput au fost: Nelu YO8ACF, Florin YO8ALO, Vasile YO3APG, Eugen YO8AEU.

YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?

YO8RCA: La inceput am lucrat in concursuri, acum m-am inmuiat, am colectionat diplome si QSL-uri, ma uit la ele acum negasindu-le inca directia (Hi).

YO3CCC: Cu ce antene vrei sa te mai dotezi?

YO8RCA: Imi doresc sa lucrez in frecvente inalte, nu stiu daca ma ajuta timpul.

YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale?

YO8RCA: Imi plac modurile digitale, in special FT8 in HF si VHF, mai sus n-am conditii.

YO3CCC: Mai ai in familie pe cineva radioamator?

YO8RCA: Am o fiica, Denisa, pe care am convins-o pe cand era in liceu sa sustina examenul de incepatori, am reusit si a obtinut indicativul YO8TCA. Cand trece pe la mine mai pune mana pe microfon cateodata si mai face cate un QSO.

YO3CCC: Cu ce aparatura te poti “lauda” ca ai avut de cand esti radioamator?

YO8RCA: In domeniul radioamatorismului am construit  primul meu receptor un 0V1 cu reactie, am fost mandru de el mult timp. Apoi un transceiver cu tranzistoare cu EMF500, A412, Radio 76, amplificatoare cu tuburile GI7b, GS31b, GU50, GK71 si la batranete un amplificator cu 2 tranzistoare MRF300 in HF si VHF avand o putere de iesire de 600W.

YO3CCC: Acum, ce aparatura ai in dotare?

YO8RCA: Echipamentul meu de baza pe care il posed acum este: transceiver FTdx10, FT 991A, FTM 7250D, urmate de un QRO cu 2xMRF 300 pentru HF (600W) si un QRO pentru VHF tot cu 2xMRF300 (600W).

YO3CCC: Iti plac intalnirile cu radioamatori? Te intreb pentru ca ne-am intalnit de multe ori la semenea intalniri.

YO8RCA: Mi-au placut mult intalnirile cu radioamatori, am participat la 29 simpozioane nationale, 2 plimbari la Friedrichshafen in 2010 si 2011 si una la Kazanlak in 2012.

YO3CCC: Cum de ai renuntat la Piatra Neamt si te-ai mutat la Iasi?

YO8RCA: Fiica mea si-a terminat studiile in Iasi, aici s-a casatorit,n-a vrut sa mai vina in Piatra Neamt si ne-a determinat pe si noi, dupa pensionare, sa ne mutam definitiv in Iasi.

Radioamatorismul a fost singurul meu hobby si imi doresc sa-mi placa in continuare cat mai mult timp.

YO3CCC: In incheiere o sa va povestesc intamplarea despre care am spus la inceputul articolului. Sambata de dimineata am fost sa sa vad cum se desfasoara intalnirea radioamatorilor, iar dupa pranz m-am retras cu sotia la hotel ca sa luam masa de pranz; apoi, sotia mi-a spus ca ea se duce sa stea un pic in camera; eu am hotarat ca sa mai merg din nou pe la eveniment. Cand ma plimbam pe la talcioc, m-am reintalnit cu Vasile YO8RCA care m-a intrebat daca am mancat, i-am spus ca de acolo am venit si mi-a propus ca sa merg cu el la o mica plimbare prin oras si apoi, cat mananca el, sa beau si eu o bere. Bineinteles ca nu puteam ca sa ratez o asemenea ocazie. Am mers la restaurantul hotelului „Grand Hotel Kazanlak” (era foarte aproape de talcioc), ne-am asezat la o masa, a venit ospatarita si ne-a luat comanda; Vasile YO8RCA a comandat niste carnati „kebabce”, iar eu am comandat o sticla de bere „Kamenitza”. Apoi, Vasile YO8RCA i-a spus: „ – Adu-mi si mie o cana de bere ca la fetele alea”; fetele beau bere dintr-un „tzap” (o halba mica). Cand i-a adus “cana” de bere comandata, Vasile YO8RCA a cazut pe spate; “cana” de bere era o carafa de sticla de nu mai putin de 1,5 litri de bere. El a spus ca a  comandat o “cana” nu un “butoi”, iar ospatarita i-a spus: „ – Ai comanda cana, la noi asta este cana. Pa!”. Atunci, Vasile YO8RCA mi-a spus sa iau sticla la “pachet” si sa bem amandoi “cana” lui de bere. Zis si facut, am luat doua pahare, ne-am pus pe treaba si in final cana nu ne-a ajuns nici pe o masea; stiau ei de ce dau berea la “cana”. Dupa ce am terminat “cana” l-am intrebat pe Vasile YO8RCA ce fac cu sticla, daca o mai iau la “pachet”. Concluzia a fost ca, daca tot o avem la indemana, nu-i pacat sa plecam cu ea „acasa”? Asa ca i-am dat “cep” si la sticla. Acum, lasand gluma la o parte, berea lor este foarte buna, dar cred ca au mult mai putine grade (alcool) decat la noi.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/2023/Sa%20facem%20cunostinta%20cu%20Vasile%20Popa%20YO8RCA/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer