În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii românești, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București a organizat marți, 13 iunie 2023, ora 18.00, lansarea volumului DOCUMENTELE REEDUCĂRII, vol. III, editat de Mircea Stănescu și Vlad Mitric Ciupe, Editura Vicovia, 2023.
Au prezentat:
Dr. ist. Mircea STĂNESCU, istoric și arhivist la Biroul de Arhive Contemporane al Arhivelor Naționale ale României, Președinte al Asociației Memoria și Istoria Comunismului
Dr. arh. și ist. Vlad MITRIC CIUPE, Președinte al Asociației Centrul de Studii Istorice și Arhitecturale
Dr. ist. Florian BANU, istoric, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității
Dr. ist. Mihai BURCEA, istoric
Dr. ist. Dumitru LĂCĂTUȘU, istoric, Centrul de Consultanță Istorică
Volumul de faţă conține documente din Arhiva CNSAS (Arhiva fostei Securități), Arhivele Naționale Istorice Centrale și Arhiva Administrației Naționale a Penitenciarelor. Spre deosebire de primele două volume, în care documentele erau grupate pe capitole, care corespundeau dosarelor din care au fost selectate, în volumul de față sunt grupate pe persoane, în tentativa de a le recompune biografiile. Astfel, acestea sunt ordonate cronologic şi prezentate la începutul capitolelor lucrării, fiind însoțite totodată de câte o scurtă biografie.
Sunt documentate nouă biografii: patru responsabili ai reeducării de tip Pitești din partea Securității (Vladimir Mazuru, Alexandru Nicolschi, Gavril Birtaș și Eva Birtaș) și cinci deținuți politici legați de aceasta (Corneliu Niță, Corneliu Decebal Andrei, Aurel Popa, Lazăr Saghin și Gheorghe Cotlarciuc).
Documentele sunt foarte variate, atât ca emițător (instituțiile zise „burgheze“ ori autoritățile comuniste), cât și ca gen. În situația în care există atât declarații olografe, cât și copii dactilografiate, le-am reținut pe cele din urmă întrucât conțin notațiile și sublinierile persoanelor oficiale, pe baza cărora au fost luate alte măsuri. Textele sunt transcrise fidel şi prezentate cât mai aproape de forma lor originală. Toate greșelile – de ortografie, punctuație, stil ori conţinut – aparţin originalelor, şi nu am intervenit decât atunci când am apreciat că lectorul riscă să piardă sensul. Am corectat numele greșite, pentru a evita confuziile, și am identificat persoanele la care se face referire. Nivelul de instruire școlară al autorilor documentelor este de multe ori foarte scăzut, motiv pentru care și ortografia este imposibilă.
Nu am operat tacit nicio corectură şi nu am adus textele la normele ortografice actuale. Prin urmare, toate intervențiile noastre se regăsesc în note de subsol sau în text, între paranteze drepte. Tot ceea ce nu am putut desluşi a fost, de asemenea, indicat. Am reprodus, fără excepție, rezoluțiile, notațiile marginale şi sublinierile. Totodată, am marcat culorile sublinierilor și materia lor (cerneală, creion), dat fiind că reprezintă o resursă de analiză care a fost prea puțin sau deloc exploatată. Știm puține lucruri despre sistemul intern de lucru al Partidului și Securității, iar faptul ne oferă o imagine: în genere, și în funcție de context, creionul negru aparține anchetatorilor (penali sau de cadre), cerneala neagră procurorilor, cerneala albastră judecătorilor, cerneala roșie și verde ofițerilor superiori ai Securității, iar creioanele colorate roșu și albastru (tip Stalin) șefilor Securității, Internelor și Partidului. Acolo unde a fost posibil, i-am identificat pe autori. (Mircea Stănescu și Vlad Mitric Ciupe)
Evenimentul s-a desfăşurat în limba română.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer