You are here

FANTOME ȘI FANTEZII

În expoziția Fantome și Fantezii sunt prezentate mai mult de 90 de lucrări, mici și mari, din care unele sunt expuse pentru prima oară.
Abundența burlescă, drolatică și poznașă navighează, în plină feerie, în cele mai tari momente ale Istoriei Artei, convocate de Tudor Banuș fără nici o reticență. Muncitor al fabulosului, artistul vagabondează jucăuș și în totală libertate creatoare printre meandrele împrăștiate ale istoriei noastre. Grotescul meșteșugit, savuros și juisiv este terenul său de creație.

Fiecare lucrare, subtil transgresivă și vag cinică este un voiaj plin de surprize, unde tragicul și umorul se îmbrățișează.
Trecutul este prezentul dumnealui, arhaic și medieval, dar și timpul actual urban și sarcastic face parte din el, ba chiar și timpul universal și intemporal al Marilor Mituri.

Această expoziție este o trecere în revistă a părții grafice a operei lui Tudor Banuș, plecând de la desene publicate în marea presă internațională (The New York Times, Le Monde, Die Zeit etc.), trecând prin ilustrația de carte (Les Fantaisies de Tudor Banuș, Editions Michel de l’Ormeraie, Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cărtărescu, Ed. Humanitas, Tandem I și II, cu poeme de Șerban Foarță, Ed. Vinea, publicate inițial în paginile Observatorului Cultural) și ajungând la lucrări care respiră în libertate și dau cu tifla serioșilor acriți.

Imaginile sunt complexe, saturate de creaturi ce par a veni direct din subconștient sau poate din reminiscențele unei culturi eteroclite, arhaică și futuristă în același timp. Tudor Banuș ne acompaniază în drumul nostru inexorabil spre apocalipsă, dar are, ici și colo, capacitatea de a ne face să râdem.

Expoziția poate fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 28 august 2022, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea este închis.

Sursa: Muzeul Național al Țăranului Român

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/FANTOME%20SI%20FANTEZII/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer