Sambată 13 august, pentru participantii la Simpozionul National YO, organizatorii ne-au pregătit o mică excursie, dar mai inainte ne-am suit in cateva autocare si după ce am traversat Muntii Gutai, am ajuns in orasul Sighetu Marmatiei pentru a lua masa de pranz.
Orasul Sighetu Marmaţiei – scurt istoric
Municipiul Sighetu Marmaţiei se află in judetul Maramures, in nordul Romaniei, in Depresiunea Maramures, la 275 m altitudine, pe raul Iza, in apropierea confluentei acestuia cu Tisa. Declarat municipiu in 1968, in prezent Sighetu Marmaţiei are aproximativ 45000 de locuitori si 5 localităti in subordine administrativa (Iapa, Lazu Baciului, Şugău, Valea Cufundoasă, Valea Hotarului).
Teritoriul municipiului este locuit incă din Paleolitic iar in Epoca Bronzului aici a existat o asezare fortificată. Totusi prima mentionare documentară datează din 1329 sub numele de Plebanus Zygnet iar mai tarziu sub numele de Zyghet. In secolul 14 devine resedinta Comitatului Maramures si in 1397 primeste dreptul de a organiza targuri. Acest fapt are ca rezultat o dezvoltare accelerată astfel incat in 1459 este mentionat ca oras sub numele de Marmatia. In secolele ce urmează localitatea se remarcă printr-o efervescenţă economică si culturală ce au ca rezultat deschiderea mai multor scoli (scoala calvina romanească, academia de drept) si infiinatarea de catre intelectualii din Sighet a unei organizatii de cultură. Ulterior in 1862 se infiintează si un institut pedagogic.
In prezent municipiul Sighetu Marmaţiei este centrul economic si cultural al Depresiunii Maramures fiind si o importantă destinatie turistică pentru multimea de turisti ce vizitează tinuturile pline de traditii si obiceiuri ale Maramuresului.
Sursa: Ropedia.ro
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Fotografiile au fost făcute pe 13 august 2011.
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer