Festivalul „NAMASTE INDIA”, 25 – 26 iunie 2022, Casa Universitarilor din Bucureşti.
În perioada 25-26 iunie 2022, ediția a XIII-a a Festivalului „Namaste India” a adus din nou la Bucureşti aromele, culorile şi farmecul acestei țări cu o vastă cultură și o incredibilă diversitate de tradiţii, religii și limbi vorbite. Organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, evenimentul a avut loc la Casa Universitarilor, Str. Dionisie Lupu nr. 46, București, între orele 09:00 şi 20:00.
Timp de două zile, publicul a fost invitat să participe la concerte de Bhajan, Kirtan și Qawwali, să descopere stilurile de dans Bharatanatyam și Bollywood, să asculte poveşti de călătorie, să cunoască, în cadrul prezentărilor de carte, ritualistica indiană și opera unor mari gânditori, precum Jiddu Krishnamurti, Ramana Maharshi, Nisargadata Maharaj, să ia parte la sesiuni de yoga tradițională și meditație, dar şi să deguste câteva din specialitățile culinare ale Indiei.
O activitate nelipsită din cadrul festivalului a fost parada sari-urilor, ce a ilustrat frumuseţea și misterul celui mai vechi veşmânt al femeii indiene şi a modurilor de a-l purta în funcţie de zona geografică, de aspectele religioase şi socio-culturale ale vieţii, de anotimpuri, de materialele din care sunt confecţionate, de culorile şi semnificaţiile acestora.
Pe de altă parte, ediţia de anul acesta s-a concentrat şi pe legătura strânsă dintre cultura indiană şi cea română, legătură evidenţiată prin influenţa pe care a avut-o Amita Bhose – important eminescolog, scriitoare şi traducătoare din bengali şi română – asupra culturii române. Prin traducerea piesei „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în bengali, Amita Bhose a realizat o punte culturală între cele două ţări, iar publicul interesat a avut ocazia să participe la lansarea ediției bilingve a acestei opere în cadrul festivalului. Aceasta este, de fapt, prima traducere în India, direct din limba română, a unei opere literare românești.
Vizitatorii sau mai putut să se bucura de pictură cu henna ori de un atelier interactiv despre arta tradițională Rangoli. De asemenea, au putut participa la prezentări având ca temă ayurveda, astrologia și filozofia vedică. În plus, pentru cei pasionaţi de limbi străine şi curioşi să înveţe câte ceva despre limbile Indiei, a fost pregătit un workshop despre câteva dintre limbile principale ale subcontinentului indian: sanscrită, hindi, bengali sau tamilă.
Ca în fiecare an, vizitatorii şi-au putut cumpăra de la târgul de produse artizanale articole vestimentare, accesorii şi suveniruri, cărți, precum și ingrediente specifice bucătăriei indiene și asiatice.
Organizatori: Centrul Cultural Rabindranath Tagore, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România.
Sursa: RomâniaPozitivă
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer