În cadrul evenimentelor dedicate istoriei Artei fotografice în România, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, Str. Batiștei, nr. 15, au organizat marți, 5 aprilie 2022, ora 17, 30 conferința MAGIA OBIECTIVULUI FOTOGRAFIC, cu realizatori ai expozițiilor de fotografie la Casa Schiller.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu FDGR-Forumul Regional Regiunea Extracarpatică și FDGR. București.
Au prezentat:
Ing. Cristian SENCOVICI
Dr. Klaus FABRITIUS
A participat: Christiane Gertrud COSMATU, Președintele F.D.G.R. București.
Coordonatorul proiectului Aurora FABRITIUS
„Nu este un șoc interesul vizitatorilor noștri pentru Arta fotografică, însă preferințele tematice ale ultimilor ani, Natura, Botanica, Ocrotirea Mediului Ambiant, Biodiversitatea, Zoologia, Monumentele au adus multe frumoase aprecieri, canalizându-ne interesul pentru artiști ai Artei fotografice. Printre aceștia Cristian SENCOVICI și Klaus FABRITIUS au bucurat vizitatorii online întreaga perioadă dramatică a pandemiei cu selecția temelor dedicate monumentelor istorice, monumentelor naturii, naturii statice, valori autentice.
Avem intenția de a continua aceste seri cu dedicație, structurate complex.
Expoziția de fotografie înseamnă în momentele actuale dezvăluirea tainelorTemei abordate, analiza unei astfel de Arte, un salut preferințelor actuale și exigențelor publicului contemporan extrem de cultivat.
Aventura FOTOGRAFIEI debutează ca distracție și ca afacere la început. Poate fi ceva mai atrăgător ? Dorești o amintire? Se poate ! După posibilități și după gust…..Fotografiile începutului de secol XX? Meseriași școliți la Paris și Viena….un Flaeschner, un Heck, un Fanchette, un Swiatoniowski, la noi apar cei școliți la București și Iași. La Fotograf merge tot omul, imediat….apare FOTOGRAFIA ca MĂRTURIE……alb negru sau sepia !
Ei bine, FOTOGRAFIA a făcut Școală….. încet, dar sigur a devenit specializată, alb negru sau color ea reprezintă amprenta Civilizației…. Mărturie de mare preț! Cum ar arăta VIAȚA fără FOTOGRAFIE ? Mult mai săracă, cu siguranță !
Carol Popp de SZATHMARI ( 1812-1887), cu marea sa Colecție de diapozitive pe sticlă, Amedeo PREZIOSI ( 1816-1882) care a folosit tehnica litografiei vernisate, sculptorul Constantin BRÂNCUȘI, care a avut pasiunea fotografiei, Iosif BERMAN
(1892-1941), fotoreporter interbelic alături de Brunea Fox și Geo Bogza, eruditul Alexandru TZIGARA – SAMURCAȘ ( 1872-1952 ), nonconformistul Aurel MIHAILOPOL( 1928-1982), fotograful scriitorilor Ion CUCU (1937- 2018) sau prietenii Deltei Dunării și ai noștri Eugen și Daniel PETRESCU sunt numai câteva nume pe care nu le putem omite !” (A.F.)
„Ce reprezintă, de fapt, fotografia în evoluţia artelor vizuale? Ea poate fi asemuită cu tiparul lui Gutenberg, adică pe lângă unicitatea momentului surprins de obiectiv mai are şi posibilitatea multiplicării infinite şi răspândirii la o mare mulţime de amatori de imagini chiar şi după mult timp. Astăzi impactul puternic al fotografiei de presă, celei sociale sau de război asupra societăţii se datorează rapidităţii de execuţie şi de difuzare.” (Cristian SENCOVICI)
Moto „O fotografie surprinde și fixează o situație unică într-un timp dat și nu are nevoie de cuvinte”
Fotografia clasică, adică înregistrarea unei imagini pe un strat fotosensibil datează din anul 1840. Primele aparate fotografice se asemănau cu o cutie voluminoasă montată pe un suport (de obicei un trepied) cu care se puteau înregistra – fotografia – imagini statice , fie peisaje, clădiri sau persoane care „stăteau la pozat“.(…)
Numele de Leica cu diferite terminații se păstrează până în zilele noastre și a devenit o garanție pentru un aparat fotografic de calitate.(…) Menționăm că în anul 1995 în Casa Schiller se înființează Clubul foto Leica, club care organizează expoziții de fotografii în această institutie de cultură și educație pledând pentru menținerea imaginilor pe un suport de hârtie .” (Klaus FABRITIUS)
Sursa: Casa de Cultură „Friedrich Schiller”
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer