YO5AJR: 15 August 1939, dar asta are o poveste. In acele vremuri la aeroportul din Medias testau noile avioane, legendarele avioane de vanatoare romanesti IAR80. Tatal meu nu era aviator dar un prieten de-al lui aviator l-a invitat la aeroport sa-i arata acest avion. Mama era gravida in luna a saptea cu mine si a mers si ea la aeroport cu tatal meu. Ea a ramas langa hangare dar ca sa vada ce face tatal meu pe pista, s-a urcat pe o scara rulanta pentru mecanici care s-a dezechilibrat iar ama a cazut cu mine, cu tot. Hi! Urgent au transportat-o la spital pentru ca a inceput travaliul. Asa, am vazut lumina zilei la ora 3, in dimineata zilei de 15 August 1939, cam cu 15 zile inainte de izbucnirea celui de-al II-lea Razboi Mondial, inca in vreme de pace.
YO3CCC: Cum ati aflat despre semnalele Morse?
YO5AJR: In primavara lui 1957, aveam aproape 18 ani cand m-am inscris la scoala de zbor din Targu Mures care functiona in cadrul AVSAP (dupa sistemul Sovietic), urmand cursurile teoretice si marsaluind spre aeroport cantand: "piervom ghelo samaliote a ghievocichi patom". Intr-o zi, mergand pe coridoarele Palatului Culturii spre sala de studii, am auzit niste semnale curioase. Am deschis usa si am vazut inauntru, cu castile pe urechi, o fata cu ochii albastri exersand pe un generator de ton. M-a intrebat ce doresc, iar eu am balbait ceva, ca doar ascultam acele semnale. M-a intrebat daca stiu telegrafie, la care am raspans ca stiu de doi ani. Mi-a spus: “Hai si demonstreaza!”, la care am raspuns cu un ton superior, cum ca acum nu am timp de joaca ca ma duc la cursurile de pilotaj, dar saptamana urmatoare am sa-i demonstrez stiinta mea in telegrafie. Nu va spun ca timp de o saptamana am terorizat familia, montand un difuzor la intrarea unui amplificator audio la un receptor radio Simfonia; prin intercalarea unui manipulator, cand apasam pe acesta, se inchidea circuitul si acest difuzorul intra in acrosaj cu difuzorul aparatului de radio. Dupa o saptamana am demonstrat ca stiu telegrafie dar vai, cand venea randul la receptie, iar am avut treburi serioase si urgente.
YO3CCC: Dar despre radioamatori?
YO5AJR: Mai tarziu l-am cunoscut cu YO6MK si pe seful Radioclubului de atunci, Ioan YO6GJ si m-am inscris la cursuri. Am fost multa vreme handicapat la receptie din cauza mandriei mele, invatand mai intai transmiterea semnalelor. Mult timp am exersat sa fiu apt si la receptie. Am fost membru activ la YO6KBM pana in 1959.
YO3CCC: Cand ati devenit radioamator? Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?
YO5AJR: Pe 19 iunie 1959 am primit certificatul de radioamator si am plecat la armata, apoi dupa stagiu militar in muntii Brasovului m-am mutat la Baia Mare unde am luat legatura cu Alexa Liviu seful Radadioclubului YO5KAD si am primit autorizatia de receptor YO5-4569. Pe acele vremuri ca sa obtin autorizatia de emisie a fost obligatoriu prezentarea logului cu cel putin 800 de receptii in telegrafie.
YO3CCC: Ati avut de la inceput indicativul YO5AJR?
YO5AJR: In aceelas an am obtinut indicativul de emisie YO5AJR pe care nu l-as schimba pentru nimic in lume. In treacat fie spus si aviatia sportiva am continuat-o tot pe meleagurile Maramuresului cunoscand oameni minunati, ajungand la antrenamentele de performanta pentru insigna "C" de argint. In 1982 cineva a spus despre mine ca vreau sa fug cu avionul din tara si a fost de ajuns ca ani de zile sa nu mai am voie nici sa calc pe aerodrom, atunci aeroportul fiind pazit de armata. Nu-i bai. In 1990 am inceput din nou, dar azi din cauza varstei doar ca navigator cu metode arhaice dar mai sigure in multe cazuri ca GPS-ul la care mai "umbla domnul Murphi".
YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator? Dar antene?
YO5AJR: Mai intai am construit receptoare 0-V-1, 1V1, apoi superheterodine, apoi cu mai multe schimbari de frecventa. Am mai construit oscillatoare Hartley cu care am emis in 40m, dar am fost nevoit sa manipulez in functia de culoarea visinie a lampii, ca, cat de cat, frecventa sa ramana aceeasi, lucrand cu indicativul de “imprumut” YO5DS (azi in Australia). Primul emitator l-am construit in 1964 cu o lampa 804, care a fost si la o expozitie de constructii organizata de YO5KAD in anii 65. Antene am facut multe, dar prima a fost un Hertz, apoi o VS1AA, apoi o verticala numai pentru 40m, etc. Dupa 1990 la turnul de parasutisti am realizat un Delta Loop vertical full size pe 160m, apoi un Qubical Quad cu 2 elemente, verticala si cu adaptare gamma pe 160m; a fost un monstru. Azi am antene numai pentru "scurte" si cu precadere pe 160m, banda pe care o indragesc. Mai am o antena GAP Titan DX multi, un FD4 (direct de la regretatul Fritzel), un Inverted V pentru 80m, antena monoband inverted L pentru 160m dar si antena EWE cu diode varactor si alte cutii pentru prelucrarea semnalelor Rx.
YO3CCC: Stiti telegrafie s-au lucrati numai in fonie?
YO5AJR: Din considerente "nu-mi umbla gura, nu ma doare capul" (adoptata in anii comunismului) 99% am lucrat si lucrez doar in telegrafie. Fonia o folosesc doar pentru "socializare". Hi! Am cateva QSO-uri in 80m si 40m din anii 65 in AM.
YO3CCC: Imi puteti povesti ceva interesant din aceea perioada?
Povesti, am atatea, ca nu ar incape in spatiul unui interviu, asa ca o sa ma limitez doar la cateva. In anii 70 mergeam des la statia de televiziune TV Mogosa, unde eram intotdeauna bine primit pentru ca partea energetica la nivel de 35 si 0,4 kV eu am pus-o in functiune, aveam relatii chiar de prietenie. Intr-o iarna, fiind conducatorul unei zone extinse energetic, am primit sarcina sa ma duc la statia TV Mogosa ca vine in zona Ceausescu si sa am grija ca nu cumva sa cada statia TV dar si celalalte sisteme. Un fel de paza energetica si asta timp de 3 zile. Aveam pe atunci un emitator receptor RFT care scotea 50 W dintr-un tub LV3. L-am carat cu mine pe munte, apoi cu ajutorul unui electrician am tras o sarma (un fel de slooper) din varful turnului cu antene TV de la inaltime de cca. 70m la o casuta de paza langa cladirea TV, unde am instalat acel RFT. Mergea minunat pe 80m dar si pe 40m. Seara am stat in sala de mese cand afara s-a iscat un viscol puternic. Zapada pe munte era in jur era de 2-3 m, troienita. Pe o parte a muntelui dar si pe partea opusa erau liniile de 35 kV care alimentau postul de transformare al TV. La un moment dat, pe la ora 22, o bubuitura, o lumina puternica si statia TV a ramas in bezna. Au pornit generatorul de 250 kW si apoi am iesit in viscol sa vad ce s-a intamplat. Nu prea am vazut nimic din cauza vantului napraznic dar cand am ajuns in casuta unde aveam montata RFT-ul l-am vazut pe electricianul meu care incerca cu un scaun sa rupa capatul antenei mele de la surubul de fixare. Zicea ca a fost un fulger mare si in camera. Vorbind cu dispecerul, cu acel "handy" RTP, mi-a comunicat ca liniile TV Mogosa s-au declansat prin protectii din ambele statii de transformare. Deja am banuit ca e "groasa". Adica, viscolul a rupt slooperul meu de la varful turnului TV si a dus-o taman peste cele 3 faze ale liniei de 35 kV producand un scurtcircuit model. Securitatea nu a putut sa urce la TV Mogosa asa ca s-au instalat la dispeceratul RENEL-ului bombardandu-ma cu intrebari. Le-am spus sa stea linistiti, ca vantul napraznic a rupt firul de garda al liniei de 35 kV si asa s-a produs avaria; pe aceea portiune nici nu a fost fir de garda. Cu lanterne am gasit bucatile arse ale slooper-ului meu, apoi am cerut reconectarea liniilor. Am rezolvat avaria in timp record, pentru care am fost felicitat. Interesant ca acel RFT nu a suferit nimic, a mai functionat mult timp de atunci in colo.
YO3CCC: Din ce amplasament ati lucrat in portabil in concursuri pe UUS?
YO5AJR: Fiind un "scurtist convins" inca din anii 60, la activitati UUS am fost mai mult "cooptat" datorat faptului ca stiam CW, sub culorile radioclubului meu adoptiv in aii 60, YO5KAD. Mergeam bucuros, ca serpas prin muntii Maramuresului cu cei mai in varsta care azi nu mai sant printre noi: YO5LS, YO5MR, YO5LD, YO5LC si altii care au creeat leganul activitatilor UUS in Maramures dar si in YO.
Prin anii 57, YO5LS, un specialist in antene si constructii in UUS, prin corespondenta stabilea sked-uri pe 2m cu parintele radioamatorismului in UUS din Austria, Alois Pendl OE6AP din Graz, apoi la datele stabilite au incercat sa realizeze legaturii in 2m de sus de pe munti. In anii 90 fiind invitat la un Simpo in Austria in orasul Laa Ad Thaya am dus cu mine o diploma de comemorare a acelor vremuri, complectata de mine pentru Alois, ca sa vada ca nu l-am uitat in YO. Diploma i-am dat-o prietenului meu dr. Eisenwagner (Ron) OE3REB, care atunci era secretarul OVSV, ca sa i-o dea lui OE6AP. Peste o luna Ron mi a povestit ca i-a inmanat aceea diploma la Alois, care la vederea ei a izbucnit in lacrimi. I-am provocat o ultima bucurie acelui radioamator care dupa o luna a decedat la aproape 90 de ani. In prezent, prin initiativa inimosilor YO5OCZ, YO5PVC si altii, avem o locatie permanenta la cota 800m la Preluca Veche (KN17UL) unde ne mai intalnim cu prietenii nostri din Zalau (Salaj), care ne-au primit la YO5KLD cu bratele deschise. Cea mai inedita locatie de UUS am realizat-o in 2005, cand, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de activitate in UUS in Maramures am participat la Campionatul National UUS (in banda de 2m) dintr-un avion monomotor tip "Festival", fabicat la Bacau. Am lucrat cu indicativul meu YO5AJR/AM. Zborul a durat timp de 3 ore, la altitudinea de 3000m, iar in acest timp toate QSO-urile le-am inregistrat pe banda de casetofon.
YO3CCC: Sunteti pasionat de diplome si QSL-uri?
YO5AJR: Nu, nu sunt un pasionat de diplome si QSL -uri. Pot spune ca toate diplomele pe care le am, le-am primit pentru rezultatele mele, cu precadere la marile la concursuri. Un mare numar de diplome primite inca din anii 60 s-au mistuit in flacarile casei mele impreuna cu cca.1,5 tone de aparatura pe 16 decembrie 2001.
YO3CCC: Cu ce antene vreti sa va mai dotati?
YO5AJR: Am in curte un pilon de 25m care zace de 5 ani. Prietenul meu Morel m-a si criticat ca inca nu l-am ridicat. Planuiesc sa-l ridic si intentionez montarea unei antena pe 160m dupa John Devoldere. Totodata, doresc ca sus pe varf, sa montez un Qubical Quad, monobanda pe 15m, banda pe care o iubesc.
YO3CCC: Agreati modurile de lucru digitale?
YO5AJR: Agreez modurile digitale. Am si lucrat in SSTV, RTTY, PSK, Hellschreiber, etc. dar nu in competitii. Consider ca practicarea tehnologiei digitale la varste inaintate ne apara de boala Alzheimer pentru ca pune in miscare neuronii obisnuiti cu tehnologiile nostalgice din secolul trecut.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer