Nu mai tin minte cand l-am cunoscut pe Vasile YO4AW, dar ultima data ne-am intalnit la Simpozionul YO de la Targoviste, la masa festiva, pe 18 septembrie 2021.
YO3CCC: Data si locul nasterii?
YO4AW: M-am nascut pe 13 martie 1950 in comuna Hamcearca, judetul Tulcea, undeva in Muntii Macinului, in spatiul mioritic al Dobrogei, unde vara te inabusa mirosul de tei inflorit; aici este o “Rezervatie de tei” printre cele mai mari din Europa, daca nu cumva prima.
YO3CCC: Cum si cand ai aflat despre undele radio?
YO4AW: Am aflat despre radio la 10-12 ani de la nasul meu de botez care avea un radio cu galena si casti si cu o antena pe toata lungimea gradinii. Asta era prin 1960-1962. Era ceva fascinant pentru aceea perioada.
YO3CCC: Dar, despre radioamatori cand ai aflat?
YO4AW: Tot atunci cand nasul meu spunea ca este amator de radio. Mai tarziu am auzit expresia inversata, radio-amator. Asta se intampla prin anul 2 de liceu (Colegiul Dobrogean Spiru Haret din Tulcea), in 1968 cand mi-am cumparat primul receptor radio. Se chema “Mamaia” si nu ma desparteam de el nici noaptea cand dormeam cu el, el fiind acordat cam tot timpul pe Radio Luxemburg; asta o spun acum! Tot atunci, un coleg m-a pacalit cu o lampa (tub electronic) ca sa fac un microemitator. Mi-a dat si o schema. Nu am facut niciodata ceva cu acea lampa dar am ajuns radioamator, dupa un an. Vinovatul este acel coleg care m-a infectat cu virusul sinusoidal numit radio. Am reusit pana la urma sa fac un microemitator cu trei lampi UCH si imediat inca unul cu tranzistoare. Cu el strigam dupa fete din difuzorul radioului Mamaia (spectaculos la vremea aceea!). Tot cu el am facut o demonstratie de radio emisie receptie in amfiteatrul de fizica si asta dupa ce profesorul de fizica nu a reusit cu aparatele didactice de panoplie.
YO3CCC: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?
YO4AW: Am facut un curs de radioamatori la Radioclubul Judetean Tulcea si asta dupa ce in paralel eram si la un cerc de electronica la “Casa pionerilor”; acolo, la inceput, eram lipitor de rezistente, bobine si condensatori !
La Radioclubul Judetean Tulcea am avut ca profesor un mare telegrafist profesionist Tanase Nicolae YO4WS, iar tehnica radio am invatat de la prietenul nostru Lesovici Dumitru YO4BBH, acum YO4MM.
Am si acum certificatul de absolvire radioamator receptor si implicit si indicativ de receptor radio YO-4-17804/TL. Acum eram si autorizat sa dorm cu radio Mamaia in pat. Hi!
Ca sa ajung si radioamator emitator a trebuit sa invat si telegrafie, pentru ca era obligatoriu la examen. Mai trebuia sa am in log circa 1000 de QSO-ouri receptionate.
Am dat examenul de radioamatori la Constanta in 1971 la care am obtinut certificatul de radioamator emisie-receptie.
YO3CCC: Ai avut de la inceput indicativul YO4AW?
YO4AW: Dupa cateva luni de la examen am primit indicativul YO4AZN. Fiind elev in Academia Navala nu a mai fost nevoie de alte verificari.
Abia dupa ce am primit certificatul de radioamator emisie-receptie clasa a-II-a, am cerut un indicativ cu doua litere, si ANCOM-ul mi-a dat YO4AW. Am cerut sa inceapa tot cu A.
Am fost acuzat ca am furat indicativul de la un mare radioamator Demianovski YO6AW. Trebuie sa precizez ca indicativele sunt ale statiilor si nu ale oamenilor. Oamenii au un nume si nu niste indicative. Si apoi asa zisele meritele mari a celui cara l-a detinut sunt in numele operatorului si nu a statiei. A avut o multime de diplome. Aceste diplome erau ale lui in nume personal.
Si eu pot sa spun ca am avut meritele mele. Impreuna cu Neacsu Laurentiu YO4AXP (acum YO8AXP), Olaru Victoria zisa Nora YO4AYL si Parvu Mihai YO4SX am infiintat un club de radioreceptori inca din liceu (1970) afiliat la Radioclubul Judetean Tulcea. Apoi, impreuna cu Smarandache Viorel (SK) am mai infiintat un club de radio emisie-receptie intr-o scoala militara. Am infiintat de la A la Z, intr-o luna de noiembrie (AZN !) pe cheltuiala mea, un radioclub de drept privat in Tulcea. Am atras tineri si am pregatit radioamatori, am initiat concursuri, am participat la concursuri in nume colectiv. Aceste merite nu le pot revendica sa fie in nume propriu ci in nume colectiv. Care merite sunt mai mari, in nume personal sau in nume colectiv?
YO3CCC: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?
YO4AW: Ca receptor am debutat cu radioul meu de suflet Mamaia putin modificat si in emisie cu un microemitator facut de mine cu doua tranzistoare. Pe atunci eram radioamator pirat (pe o raza de 500-1000m). Am lucrat cu statii militare performante dar incomode pentru radioamatori. Abia dupa revolutie m-a determinat Radu Bratu sa cumpar primul Emitator-Receptor (cum spun unii transceiver) Kenwood TS-530.
YO3CCC: Ce antena (antene) ai avut cand ai devenit radioamator?
YO4AW: Cand am fost receptor, ca antena am avut o sarma intinsa de la fereastra catre un pom. Ca emitator, acasa, am utilizat o antena de la navele comerciale din fibra de sticla de 8m lungime, putin modificata. De atunci am ramas fan antene verticale, acestea sunt semete si vad mult mai departe decat cele orizintale in pofida zgomotului mai mare; de sus se vede mai bine.
YO3CCC: Stii telegrafie s-au lucrezi numai in fonie?
YO4AW: Am stiut telegrafie, dar imi place fonia. Nu am nevoie sa folosesc HI cand rad!
YO3CCC: Unde, cum si cand ai invatat telegrafie?
YO4AW: Unde? Telegrafie am invatat la Radioclubul Judetean Tulcea.
Cum? Cu manipulatorul, sub indrumarea sefului de club.
Cand? In 1968-1970.
De ce? Telegrafia era obligatorie pentru examenul de autorizare. De parca fara telegrafie nu se putea face radioamatorism.
YO3CCC: Ai participat in concursuri?
YO4AW: In HF am participat rar in concursuri. Am participat mai mult in VHF si UHF, unde trebuia sa ne cataram pe dealuri si unde undele radio erau mai verzi, mai ecologice.
YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?
YO4AW: Primii radioamatori pe care i-am cunoscut au fost cei care m-au initiat in undele radio: seful Radioclubului Judetean Tulcea Tanase Nicolae YO4WS, Ion Laurentiu YO4XE si Lesovici Dumitru YO4BBH.
Lesovici Dumitru pe care noi il strigam Maik, Maik, acum striga el in microfon Maik Maik (YO4MM), a fost cel care mi-a fost model in radiotehnica. Inca de tanar cocheta cu antenele. De la el am invatat ca orice antena este o sarma, dar nu orice sarma este o antena. Acum dupa multi ani vorbim aceiasi limba, limba antenelor.
YO3CCC: Esti pasionat de diplome si QSL-uri?
YO4AW: Nu sunt pasionat pentru diplome. Sunt radioamator care ii place sa surubareasca, sa construiesc antene, sa “scornesc” unele si apoi sa verific eficacitatea. Am construit o antenna in 3,5 MHz eficienta avand in vedere lungimea vibratorului de numai 8m cu radiali de 8,6m alimentata in gama si radiatori de 8,6m pliati in jurul vibratorului. Am construit o antenna in 3,5 MHz de 8,5m cu alungire electrica la baza cu SWR foarte bun si largime de banda destul de ingusta. Centrul benzii putea foarte usor de mutat din bobina de la baza. Am construit o antena in 7 MHz cu parametrii foarte buni, lungime 10,2m si acord reglat din bobina de la baza. De asemenea am instalat un ROlinc, repetor DMR si camera WEB impreuna cu YO4TTE. Meritul 80% este al lui Marius Munteanu YO4TTE. Ma pasioneaza sa construesc accesorii pentru radio si antene. Sunt pasionat de surse in comutatie si liniare. Un exemplu: sursa in comutatie 13,8V/50A, cu doua iesiri si instrumente de monitorizare tensiune, curent, putere si energie.
YO3CCC: Cu ce antene vrei sa te mai dotezi?
YO4AW: E aproape gata o antena similara cu ceea de 7 MHz dar pentru 14 MHz.
YO3CCC: Iti plac modurile de lucru digitale? De ce? (numai daca este cazul)
YO4AW: Nu agreez modurile digitale. Meritul aceestor legaturi apartin in mare parte calculatorului. Mi se pare ceva steril. Nu agreez nici telegrafia. Imi place fonia unde ii simt la corespondent pana si rasuflarea. Pentru mine este gresit acordarea punctajului mai mare in telegrafie. In fonie legaturile sunt mai greoaie in scoaterea corespondentului din harmalaie si in plus randamentul mai mic in emisie si receptive.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici:
- poza 1 – Certificatul de absolvire radioamator receptor
- poza 2 – Certificat indicativ de receptor radio YO-4-17804/TL
- poza 3 – Certificatul de radioamator emisie-receptie clasa a III-a cu indicativul YO4AZN
- poza 4 – Autorizatie de radioamator categoria incepator
- poza 5 – Certificatul de radioamator emisie-receptie clasa a I-a
- poza 6 – Autorizatia cu noul indicativ YO4AW
- poza 7 – Poza de Radioclubul YO4KCC
- poza 8 – Vasile YO4AW la statia de emisie-receptie
- pozele 9–17 – Cateva QSL-uri
- poza 18 –21 – Cateva antene construite de Vasile YO4AW
- poza 22 – Sursa in comutatie 13,8V/50A construita de Vasile YO4AW
- poza 23 – Participare in concursuri
- poza 24 – Vasile YO4AW impreuna cu mai multi radioamatori
- poza 25 – Poza este facuta de Nini YO3CCC la masa festiva de la Simpozionul de anul aceesta de la Targoviste, pe 19 septembrie 2021; Vasile YO4AW impreuna cu sotia, Silvia YO4SF.
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer