You are here

Rânduiala săsească

În cadrul evenimentelor dedicate Istoriei etnicilor germani din România, Istoriei și programelor muzeelor importante din țara noastră Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, a organizat luni, 22 noiembrie 2021, ora 17.00 conferința-dezbatere în jurul Expoziției Rânduiala săsească, organizată de Complexul Național Muzeal Astra, Sibiu.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Forumul Democrat al Germanilor din România - Regiunea Extracarpatică și Forumul Democrat al Germanilor din România, București.

Prelegerea Rânduiala săsească a fost completată cu un număr de 10 panouri de dimensiunea 1/1m care conțin imagini fotografice din arhiva muzeului, care au făcut parte din expoziția cu același nume.

A prezentat

Drd. Simona Malearov, cercetător muzeograf Complexul Național Muzeal Astra, Sibiu

Au participat

Dr. Klaus Fabritius, Președintele FDGR – Regiunea Extracarpatică

Christiane Gertrud Cosmatu, Președintele FDGR, București

Coordonator proiect Aurora Fabritius

Rânduiala săsească (spiritul de ordine şi rânduială) este considerată specifică comunităţilor săseşti din sudul Transilvaniei. Rânduiala ca la saşi este o imagine ce a marcat peste veacuri memoria vizuală şi afectivă, transformându-se astăzi într-un clişeu imagologic.

Rânduiala săsească reflectă o imagine a comunităţii săseşti de odinioară creată prin regulile ce îi ordonau atât viaţa privată cât şi pe cea ecleziastică. În prim-plan este evidenţiat ansamblul arhitecturii tipice satului săsesc, cu biserica, şcoala şi casa parohială care dominau aşezarea şi cu gospodăriile ordonate de-a lungul drumurilor.

Spiritul de ordine al comunităţilor săseşti din sudul Transilvania devine vizibil pentru ceilalţi şi prin rânduiala mersului la biserică, purtatul straielor de sărbătoare, ordinea ocupării locurilor în biserică, prin rânduiala bucăţilor de slănină din Turnul Slăninilor, dar şi prin rânduiala broderiilor şi a mobilierului pictat din camera cea bună.

Rânduiala din interiorul comunităţilor a fost reglementată prin Vecinătăţi conduse de un Tată de vecinătate care se ocupa de organizarea şi de ajutorarea membrilor” (Simona Malearov)

Evenimentul va putea fi vizionat din 15 noiembrie 2021 pe site-ul și pagina de facebook a instituției.

Sursa: Casa de Cultură „Friedrich Schiller”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Randuiala%20saseasca/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer