You are here

Romantic și romantism. Diferiți d(o)ar împreună

Muzeul Municipiului București, a organizat la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), începând cu data de 20 octombrie 2021, expoziția tematică „Romantic și romantism. Diferiți d(o)ar împreună”.

«Indiferent de mijloacele prin care personajul romantismului este descris – fie că este îndrăgostitul lui Goethe, tânarul Werther și iubirea lui pentru Lotte din „Suferințele tânărului Werther”, fie că este lunga poveste de iubire dintre Fusun și Kemal din „Muzeul inocenței” al lui Pamuk sau „Charlotte la Weimar” a lui Thomas Mann – acesta este portretizat printr-o analiză individualizată și minuțioasă.

Caracterului unui romantic îi urmează trăsături contrastante, antitetice, complexe: pasiune versus rațiune, grandios versus decadent, subiectiv prin sentiment și fantezie, eroi și monștri, având o singură miză, și aceea este salvarea iubirii. Platon a fost cel care a legat iubirea de frumusețe. Iremediabil.

Iubirea este o atitudine romantică, denumește nenumărate fenomene, un cuvânt deloc echivoc prin care se poate distinge o faună emoțională din cea mai variată. Fie că este o iubire pentru știință, pentru femeie, pentru alte pasiuni și preocupări, ea ajunge la un ordin practic, la o exprimare, la o serie de acțiuni sub care ne supunem existența obișnuită. „Romantic și romantism” transformă în realitate povestea lumii trecutului și oferă o altă perspectivă asupra iubirii în raport cu timpul.

„Romantic si romantism. Diferiți doar/dar împreună” este un instrumentar a două caractere diferite, văzute prin prisma iubirilor lor și descrise prin caracteristicile obiectelor expuse, care ne permit să intuim povestea, o posibilă identitate a personajelor și atmosfera romantică dintre acestea.

Expoziția evidențiază o parte îndepărtată de lume, aceea a unui cuplu – un El și o Ea – spune povestea romantismului lor, reflectează despre armonie, poposește asupra intimității spațiului comun, mariajului dintre activ și pasiv, dintre feminin și masculin, boem și autoritar… Putem spune că rezultă un spațiu în oglindă cu o zonă de mijloc, ce devine comună și polarizantă.

Este o reprezentare a diferențelor între ceea ce este în afara ușilor căminului și în spatele acestora, este spațiul în care se găsesc obiecte ce s-au colecționat, obiecte-dovezi de iubire, despre coexistența a două caractere diferite prin prisma preocupărilor ce le caracterizează personalitatea. Este întâlnirea a două personaje diferite, dar care-și găsesc o scenă comună – un mic univers – prin care „diferitul”, respectiv contrastul, îi aduce împreună. Prin joc, prin dimineți, prin vise împărtășite, prin așteptări, dorințe si melancolii. Toate acestea sunt relevate de colțul Ei ludic de atelier și budoir, de spațiul Lui premergător începerii carierei și spațiul Lor de regăsire și întâlnire, nevăzut, știut doar de ei…

Prin urmare, acel colț ferit de ochii lumii este atât demersul unor alăturări de obiecte inedite din perioada Romantismului – obiecte de mobilier stil, picturi-nuduri, naturi statice, scene galante, costume, obiecte decorative, jocuri, pensule, culori, cărți, etc. – cât și obiecte ce implică activități comune din care rezultă atmosfera intimă a spațiului.

Așadar vă provocăm, prin obiectele ce fac decorul acestei iubiri, la interogare, la oglindirea propriei iubiri și, de ce nu, la cartografierea traseului avut între un început al poveştii și un posibil viitor.
Chiar așa! Povestea voastră unde și cum a început?»

Curator: Cristina Vasiliu, conservator, Muzeul Municipiului București

Sursa: Muzeul Municipiului București

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Romantic%20si%20romantism.%20Diferiti%20d(o)ar%20impreuna/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer