Vernisajul expoziției „Nicolae Iorga, 150 de ani de la naștere“ a avut loc pe 15 iunie 2021, in Sala „Theodor Pallady“ din Calea Victoriei nr. 125, la ora 11.
Au luat cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de arte, arhitectură și audiovizual, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române, prof. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, și Gabriela Dumitrescu, curatorul expoziției.
Expoziția, concepută de Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și de Cabinetul de Stampe, Fotografie, Hărți, aduce în atenția publicului pagini de manuscris din studiile elaborate de Nicolae Iorga, fragmente de discursuri, corespondența cu personalități culturale și politice ale epocii, pasaje din scrierile dramatice, articole referitoare la evoluția societății românești, relevând calitățile de enciclopedist ale istoricului.
Fotografiile de grup și de familie, volumele de scrieri, medaliile și obiectele personale expuse, provenind din fondul Bibliotecii Academiei Române și din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române, oferă repere esențiale asupra preocupărilor de excepție ale omului de cultură.
Istoricul Nicolae Iorga (1871-1940), membru titular al Academiei Române și preşedinte al Secţiunii de Istorie (1924-1927), este o figură emblematică a vieții românești din secolul XX. Teoretician al istoriei, medievist de prestigiu, promotor al istoriografiei și al studiilor sud-est europene, traducător, scriitor, jurnalist, diplomat și om politic, Iorga a contribuit în mod decisiv la consolidarea unităţii culturale a românilor din toate teritoriile.
Organizator:
Biblioteca Academiei Române
Partener:
Muzeul Național al Literaturii Române
Sursa: Academia Româna
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer