Pe dl. Puiu YO5BIM l-am cunoscut intamplator, am aflat ca este stabilit in Oradea si am vrut ca sa aflam mai multe despre activitatea radioamatorilor din aceea zona. La propunerea mea a raspuns imediat afirmativ.
YO3CCC: Data si locul nasterii?
YO5BIM: M-am nascut pe 26 martie 1955, in orasul Hunedoara.
YO3CCC: Cum si cand ati aflat despre undele radio?
YO5BIM: Ambii parinti lucrau la o unitate militara de foarte inalta tehnologie pentru acea perioada. Observand interesul meu, tata imi aducea manuale de radiocomunicatii valoroase, traduse in limba romana.
YO3CCC: Dar despre radioamatori cum ati aflat?
YO5BIM: Casa Pionierilor din Hunedoara avea o sectie de radio foarte bine dotata cu aparatura de receptie si piese pentru constructii. Formarea mea tehnica in acei ani o datorez in totalitate lui nea Sandu Podaru YO2QA (SK).
YO3CCC: Cand ati devenit radioamator? Ati fost mai intai receptor si apoi ati devenit radioamator de emisie?
YO5BIM: Am primit autorizatia de radioamator receptor la varsta minima legala. Autorizatia de de emisie-receptie am primit-o in 1974. Am activat indicativul imediat.
YO3CCC: Ati avut de la inceput indicativul YO5BIM?
La inceput am avut indicativul YO2BIM, pe care l-am transformat in YO5BIM odata cu mutarea mea la Oradea. Respect acest indicativ, il voi pastra si mentine activ pana la sfarsit. Am parerea mea personala in aceasta privinta, insa accept si respect optiunea unui radioamator de a-si schimba indicativul. Este insa ciudat sentimentul celor din generatia mea sa auzim in banda de 80m indicative SK care au apartinut corifeilor radioamatorismului romanesc.
YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator?
YO5BIM: Cu aparatura home-made, in unde scurte si ultrascurte. Lucrarea de diploma la absolvirea Facultatii de Telecomunicatii a Politehnicii Timisorene a fost un emitator DSB/CW cu oscilator controlat cu bucla PLL, o noutate la aceea vreme cand pana si comunicatiile guvernamentale foloseau majoritar oscilatoare clasice. A fost cu realizare practica si QSO live la sustinerea proiectului.
YO3CCC: Dar antene?
YO5BIM: La inceput am avut diverse antene filare in unde scurte si Yagi la frecvente mai mari. Am montat in studentie un set de antene VHF si UHF precum si un turn metalic pe cladirea Politehnicii timisorene, pentru a putea opera cu satelitul Oscar 7, cu sprijinul material si expertiza lui YO2IS. Dupa trecerea a peste 40 de ani, turnul inca mai este pe pozitie. Vorbim despre o perioada cand pana si receptia si decodarea satelitilor wefax era subiect acceptat pentru publicatii stiintifice universitare ale dascalilor nostrii. Politehnica avea un mainframe la aceea vreme, anterioara procesoarelor integrate, iar noi aveam acces la cateva minute de procesare saptamanal. Am scris in Fortran programul necesar calculului orbitelor AO7 pentru urmatoare luna, cu rezolutia de 1 minut, avand Timisoara ca referinta. Cel mai greu a fost ca rectorul sa-mi acorde timpul de calculator necesar pentru a rula si corecta codul si permisiunea consumului a 200 de pagini A3 de listing si a unui mare numar de cartele perforate. Cu listele datelor orbitale ale trecerilor deasupra Timisoarei in mana si folosind pozitia degajata a antenelor, au urmat multe legaturi via satelit.
YO3CCC: Stiti telegrafie s-au lucrati numai in fonie?
YO5BIM: Am invatat telegrafia in copilarie. Am obtinut doua titluri nationale de regularitate si viteza la juniori, in umbra marilor personalitati ale radioamatorismului care isi disputau in aceea perioada titlurile la seniori: YO8DD, YO4HW, YO3AAJ.
Estimez ca 80% din totalul QSO-urilor mele (din care aproape 9.000 incarcate la LOTW) sunt in CW. Probabil aceelasi procentaj e valabil pentru cele peste 4.000 QSO-uri facute utilizand licentele mele P29VIM, YB6/YO5BIM, Z68BIM (toate incarcate pe LOTW) si multe altele ocazionate de lucrarile de radiocomunicatii (broadcast AM MW si SW precum si FM, emisie prin satelit, studiouri de radiodifuziune) in 34 de tari pe 5 continente.
YO3CCC: Unde, cum si cand ati invatat telegrafie?
YO5BIM: Telegrafia am invatat-o la Hunedoara, la Casa Pionierilor.
YO3CCC: Participati in concursuri?
YO5BIM: Da. Am avut participari la concursuri de telegrafie viteza, radio orientare, HF, VHF, individual sau cu clubul YO5KDX din Oradea al carui membru sunt de multi ani.
YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ati cunoscut?
YO5BIM: Nea Sandu YO2QA a fost mentorul meu pana la plecarea la facultate. M-am intors si l-am vizitat cu regularitate in ultimii 40 de ani, chiar si atunci cand lipseam foarte mult din tara. Din pacate s-a stins de curand.
Am avut privilegiul sa-l cunosc pe George Craiu YO3RF care a tinut cateva prelegeri despre radioamatori si radioamatorism intr-o tabara de specialitate in copilaria mea. Cele spuse m-au marcat pentru toata viata.
Datorez foarte mult lui Iulius Suli YO2IS, care mi-a fost suport in perioada facultatii.
L-am intalnit pe OH2BH in Kosovo. Se afla acolo pentru a activa pentru prima oara noua entitate, Z6 cu ocazia unui CQ WW. Ulterior am obtinut si eu licenta Z68BIM. La randul meu, l-am ajutat cu 2 ani in urma sa obtina licenta de operare pentru o expeditie in Papua.
L-am cunoscut la Manila pe DU1EV, una din figurile iconice ale radioamatorismulul, cu care aveam deja QSO in CW din YO, in banda de 50 MHz, ocazie cu care am si schimbat QSL-uri.
Istoria QSO-ului in 50 MHz cu DU1EV e deosebita; la acel moment YO5BRZ si YO5AVN erau in vizita la laboratorul meu, o intalnire profesionala fara legatura cu radioamatorismul. Statia era pornita pe 50,110 MHz si se aude apelul lui Eddie. Am sarit la manipulator si am facut rapid QSO-ul. In laborator s-a facut liniste si 4 ochi ma fixau; uitasem sa pornesc amplificatorul de putere si aveam doar un simplu dipol pe acoperis……. Ce vremuri….. ce propagare….
YO3CCC: Din ce amplasament ati lucrat in portabil in concursuri pe UUS?
YO5BIM: In perioada facultatii lucram de pe Vf. Siria. Pastrez si acum un exemplar din Radio Rivista radioamatorilor italieni din 1974 confirmand primul meu QSO YO – I (Romania - Italia) in 2m, cu I4EAT.
Dupa mutarea in Oradea, am solicitat autorizarea celui de-al doilea amplasament: varful Bihorul, KN06IK, 1850 m ASL, cu vizibilitate optica peste toata Ungaria pana in muntii din Austria. Au urmat zeci de concursuri VHF, UHF si SHF concretizate in titluri nationale si internationale atat cu indicativul propriu cat si cu al clubului nostru, YO5KDX, precum si numeroase teste in microunde.
De masivul Bihorul ma leaga si un alt hobby: offroad-ul competitional. Am modificat personal un Suzuki Samurai si l-am pregatit pentru competitii offroad. Impreuna cu un grup mare de prieteni am scris, incepand din 1995, inceputurile offroadului in Romania, participand la competitii si organizand unele cu participare internationala precum Carpat Trophy si Carpat Express, in Apuseni. Intotdeauna, Vf. Bihorul era centrul de comunicatii.
YO3CCC: Sunteti pasionat de diplome si QSL-uri?
YO5BIM: Pasionat doar de QSL-uri. Am ajuns la 312 entitati. Toate pot fi dovedite cu QSL-uri adresate catre YO5BIM, tiparite de partenerul de QSO.
YO3CCC: Cu ce antene vreti sa va mai dotati?
YO5BIM: Am la laboratorul de radiocomunicatii din Oradea antene operationale pentru toate benzile alocate radioamatorilor intre 1,8 MHz si 2,4 GHz, inclusiv 5,3 si 70 MHz. Mai construiesc doar pentru teste sau masuratori. Un exemplu este antena magnetica activa utilizata pentru masuratori in domeniul ELF (sub 20 kHz). In timpul a doua cutremure majore care m-au prins in Papua Noua Guinea am fost destul de norocos sa fac masurari ELF sincronizate cu evenimentele geologice. Ideea era corelarea zgomotului masurat in domeniul ELF cu activitatea geologica locala, un domeniu foarte interesant care nu are inca rezultate notabile de importanta practica. Inca suntem departe de utilizarea acestor precursori in ELF ca indicatori ai iminetei unui cutremur local, dar ideea este frumoasa si poate fi fructificata.
Am construit local toate antenele utilizate in operatiunile de radioamator din alte tari, dispunand intotdeauna de materialele si echipamentul de masura necesar.
YO3CCC: Va plac modurile de lucru digitale? De ce?
YO5BIM: Da. Am fost printre primii din YO care am testat WSJT, la inceputurile lui. La initiativa si cu ajutorul lui Petre YO3CTW am instalat elementele de backbone in 435 MHz pentru packet radio intre varfurile Bihorul si Postavarul, legand YO de Europa in anii cand inca la noi nu aparuse Internetul.
Era perioada cand la noi tocmai aparusera XT-urile de la IBM, pe care se putea rula un soft minimal de packet radio (PMP - Poor Man’s Packet ). Am construit si publicat o interfata simpla, minimala, fara reglaje, cu cateva piese usor de procurat la noi pentru un PR decent la aceea vreme fara Internet. A fost premiata cu titlul national de creatie tehnica la urmatorul simpozion.
YO3CCC: Ceva, amintiri placute, cu si depre radioamatori, aveti de povestit?
YO5BIM: Amintiri? Sunt multe, adunate in 50 de ani de radioamatorism activ.
Impreuna cu un grup de radioamatori din Sumatra am reparat si reactivat un repetor VHF de radioamatori in mijlocul junglei la Delingsinkut. Instalat pe un varf de munte la 1400m ASL deserveste jumatate din suprafata insulei Sumatra (de doua ori mai mare decat suprafata tarii noastre, 60 milioane de locuitori).
Am zburat de acolo cu un avion utilitar in micuta insula Nias pentru o interventie tehnica. La destinatie, surpriza: toti pilonii de antena erau inclinati semnificativ fata de verticala. La fel, toti arborii din jur. Era la un an dupa marele cutremur urmat de tsunami cara a afectat drastic expeditia DX din Adaman si Nicobar si a curmat atatea vieti omenesti. Insula intreaga (cu o suprafata ca a Bucurestiului) s-a inclinat cu 4 grade si asa a ramas! De aici, a aparut inclinarea pilonilor de antena si erorile de pozitionare ale parabolelor.
Cu 15 ani in urma imi faceam griji mari la prima mea lucrare in Papua Noua Guinea. Intrasem la ei avand cu mine un transceiver IC706 si nu aveam licenta valida acolo. Nu raspunsesera la solicitarile mele anterioare pentru licentiere. Am contactat autoritatea de reglementare (PANTEL la aceea vreme) pentru licentele profesionale necesare – emisie pe satelit, broadcasting FM – si am solicitat si o licenta de radioamator. Dupa doua ore plecam de la ei cu toate licentele solicitate acordate! Au avut o singura conditie: doi tehnicieni locali, angajatii institutiei, sa poata urmari permanent lucrarile de constructie, instalare si comisionare ale emitatorului de satelit si sa aiba acces la documentatii si echipamentul meu de masura. Am revenit in Papua de 10 ori pentru lucrari si am pastrat o excelenta relatie cu aceasta institutie. Erau la inceput, dar cu mare dorinta de a se perfectiona.
In anii 2000 eram in Burundi incercand sa pornesc din zero o retea de broadcast FM. Tara era afectata de criza politica si nu erau prea prietenosi cu europenii. Mi-a fost refuzata cererea de licenta de radioamator. Cautam locatii potrivite pentru emitatoare de broadcast in conditiile in care o simpla calatorie cu masina de-a lungul lacului Tanganika iti putea aduce necazuri mari. Pentru a elimina din riscuri, am decis sa incerc colocatii cu compania lor nationala de broadcasting. I-am contactat in Bujumbura, capitala tarii si am fixat o intalnire la sediul lor cu directorul tehnic. Surpriza: sunt primit cu cuvinte in limba romana! Directorul tehnic urmase cursurile universitare la aceelasi institut din Timisoara, cu 4 ani dupa mine! Inca vorbea putin romaneste dupa 30 de ani. Intors din Romania in tara lui, a fost ministru al comunicatiilor, guvernatorul capitalei Bujumbura si apoi a ajuns sa conduca compania lor nationala de broadcast. Nu trebuie sa mai adaug ca dupa aceeasta intalnire licenta mea de radioamator a fost doar o formalitate.
YO3CCC: Pe unde vreti sa mai “calatoriti” cand se va reveni, dupapandemie? Ce planuri aveti pentru viitor?
YO5BIM: Tocmai m-am intors din muntii Tatra, din Slovacia. Nu am fost la schiat, asta urmeaza dupa ce ma decid sa ma pensionez.
Lucrez deja in Europa Estica si Sud-Estica, unde pot calatori cu masina fara stresuri legate de regulile pandemice.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Sa%
- poza 1 – Autorizatie de receptie
- poza 2 – Certificat radioamator emisie-receptie
- poza 3 – Autorizatia actuala de radioamator
- poza 4 – Autorizatie actuala de radioamator
- poza 5 – 241 GHz test
- poza 6 – Amateur Licence P29VIM
- poza 7 – P29VIM license issued
- poza 8 – P29NO si P29VIM
- poza 9 – ATNO P29 QSO in 60m
- poza 10 – Cristea Ioan Z68BIM RA Licence
- poza 11 – Covasna FM site
- poza 12 – CONGO DR UVIRA
- poza 13 – DR Congo
- poza 14 – Carpat Express
- poza 15 – Carpat Trophy
- poza 16 – Centrul de comunicatii la offroad
- poza 17 – Indicativul din PAPUA NEW GUINEA – partea a I-a
- poza 18 – Indicativul din PAPUA NEW GUINEA – partea a II-a
- poza 19 – Mt. Hagen, in Papua
- poza 20 – Antena din PAPUA NEW GUINEA
- poza 21 – Port Moresby, PAPUA NEW GUINEA
- poza 22 – Papua 2019
- poza 23 – Echipament la laborator
- poza 24 – Erbil Irak - Antenna tests
- poza 25 – DU1EV and YO5BIM
- poza 26 – Teste 1,2 GHz la inaltimea de 1850 m ASL
- poza 27 – 120 cm offset dish - 21dBi la 1296 MHz
- poza 28 – Uplink pentru satelit, le-am instalat pe 5 continente
- poza 29 – YB6/YO5BIM licence
- poza 30 – Echipa de radioamatori cu care am realizat un proiect de broadcast in jungla din Sumatra
- poza 31 – Toba Lake, Sumatra
- poza 32 – Trei radioamatori: YE6YE, YC6CA si YO5BIM
- poza 33 – Image offroad
- poza 34 – Impreuna cu clubul local, am reparat si repornit un repetor VHF de mare acoperire
- poza 35 – La laborator
- poza 36 – Muntele Ararat fotografiat din Armenia
- poza 37 – Pregatire de concurs pe varful Bihorul
- poza 38 – Varful Bihorul
- poza 39 – Week-end scurt
- poza 40 – Well... I am not a ''big gun''
- poza 41 – YL-ul coechipier de offroad
- poza 42 – Acasa
- poza 43 – Acasa 2021
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer