You are here

Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani

Expoziția-eveniment Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani, a fost deschisă la Palatul Suțu in 19 mai 2021. Pornind de la diversitatea colecțiilor Muzeului Municipiului București și ale Direcţiei de Cultură Olteniţa (Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița) în ceea ce privește patrimoniul preistoric, vă propunem o expoziție monografică asupra uneia dintre cele mai importante culturi neolitice din România.

Expoziția Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani reunește cele mai frumoase obiecte gumelnițene din colecțiile celor două muzee mai sus menționate, între care se remarcă Zeița de la Vidra. Astfel, va fi valorificat patrimoniul cultural asociat acestei civilizații, dar și rezultatele cercetărilor arheologice sistematice realizate în stațiunea eponimă în decursul ultimilor trei ani, pentru a vă aduce mai aproape detalii referitoare la neoliticul din România, cu accent pe cultura Gumelnița.

Sunt abordate o serie de registre tematice, precum contextul general al neoliticului și eneoliticului în sud-estul României, locuirea, hrana, ceramica și primele obiecte metalice, relația cu alte populații, de la imagine la imaginar etc.

Acest demers se dorește a fi și un eveniment organizat în memoria celui care a fost marele arheolog Dragomir Nicolae Popovici, formator al mai multor generații de arheologi preistoricieni din România.

Sursa: Muzeul Municipiului București

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Civilizatia%20Gumelnita/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer