Pe data de 12 aprilie s-a deschis la Biblioteca Metropolitana Bucuresti, filiala Lucian Blaga, sector 3, expozitia de pictura si grafica, Ploaie de Soare.
Creatoarea tablourilor expuse, pictorita Anamirela Anghel, a fost prezenta pana acum cu mai multe expozitii personale sau colective, atat in Bucuresti, cat si in tara. Atrasa dintotdeauna de arta, Anamirela Anghel (nascuta in 1969 la Bucuresti) a fost, la inceput, pasionata de grafica, apoi s-a indragostit definitiv de pictura, in care a integrat si prima ei pasiune. Grafica sa se distinge prin precizia desenului si prin tenta simbolica a imaginilor, caracteristici pe care le intalnim, intr-un mod aparte, permis de culoare, si in pictura. Un tablou din grupajul de grafica, intitulat Pustiu, infatiseaza un labirint, conturat cu rigoare geometrica, in care se afla oameni cu fata la zid, semn al unei civilizatii in amurg, dar si o cruce in primplan, ca simbol al unei posibile redresari prin valorile sacre. In pictura, prin grafica formelor si stralucirea culorilor, artista creeaza imagini naturiste – peisaje, naturi statice, flori, compozitii –, prin care potenteaza frumusetea naturii prin calda lumina a cromaticii sale. Peisajele – pline de cranguri, de lacuri si lunci, de valuri marine, de munti, sau care combina marea cu muntele – se caracterizeaza prin colorism, care exprima bucuria resimtita fata de fiecare forma de relief si de fiecare anotimp al naturii, prin decorativismul unor elemente principale, cum ar fi trunchiurile de mesteceni in alb-argintiu si negru, prin combinatia foarte personala dintre constructivism, preluat din grafica si redat de conturul ferm al formelor, si impresionismul nuantelor si degradeurilor cromatice, conjunctie care sugereaza dimpotriva puterea din adanc si fragilitatea de suprafata a regnului vegetal. Toate semnalatele trasaturi stilistice sunt dominate de simbolismul culorilor si, in primul rand, al luminii solare, divine. Peisajele sunt invaluite de lumina rasfranta de albastru cerului si filtrata ca o ploaie printre copaci sau topita in galbenul azuriu al frunzisului ramurilor din varful arborilor, scufundate-n inalt. Este o lumina mai mult decat naturala, de sorginte divina. (Nu intamplator, Anamirela Anghel picteaza si icoane pe sticla). Exista si un simbolism al motivelor tematice: trunchiurile zvelte ale copacilor sau culmile muntilor exprima aspiratia spre inalt, dupa cum sirurile de valuri inspumate ale marii, sau albastrul ei nesfarsit, sau un vapor in largul apelor reprezinta o invitatie la drumetii indepartate.
Membra a Uniunii Artistilor Plastici (din 2014), Anamirela Anghel este o artista consacrata, care a frecventat cu folos arta maestrilor picturii universale, ajungand, prin talent si har, sa sintetizeze motive tematice si stilistice perene intr-un stil propriu, original.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer