You are here

Pasajul pietonal "Sfanta Vineri" din Iasi

In aprilie 2010 cand am fost in Iasi, in plimbarile mele prin oras, am descoperit si piata agroalimentara Hala Centrala, iar in apropierea ei erau lucrarile la un pasaj pietonal. Cu putin timp inainte de a pleca catre Iasi am primit de la un prieten un PPS cu mai multe fotografii realizate dupa ce acesta a fost dat in folosinta. Mi-a placut ceea ce am vazut si mi-am spus ca trebuie neaparat sa-l vad si bineinteles sa-l fotografiez, ceea ce s-a si intamplat pe 10 august 2012. 

Dupa aproape sase ani de sapaturi, restaurari si conservari in pasajul subteran Hala Centrala, acesta a fost inaugurat in cursul zilei de Miercuri, 6 iunie 2012, ocazie cu care a fost botezat, acesta urmand sa fie numit de acum incolo pasajul "Sfanta Vineri", dupa denumirea ulitei si a bisericii care se aflau in acel loc in anii 1890.

Pasajul cuprinde 3 puncte de acces: unul la Esplanada Halei Centrale, unul la Casa de Pensii si inca unul spre Str. Sfantul Lazar. Fiecare punct de acces este dotat cu scari rulante dar si scari clasice.
Lucrarile la pasajul pietonal au inceput in 2006, cand au inceput sapaturile pentru devierea utilitatilor si s-au descoperit aceste vestigii (relicve). Din acest motiv lucrarile s-au oprit pana in 2008, pentru a se amenaja monumentul istoric. A trebuit sa se reproiecteze constructia, iar de la un pasaj de 200 de metri patrati s-a ajuns la unul de peste 1.400 de metri patrati, din care: 250 metri patrati reprezinta vestigiile intre zidurile carora vor fi amenajate cafenele, librarii si magazine de artizanat, 700 de metri patrati pentru 6 spatii comerciale iar restul de 500 de metri patrati vor fi destinati spatiilor de acces. Pasajul a fost finalizat dupa 6 ani de la inceperea lucrarilor.

 Pasajul şi piaţa Hala Centrală vor purta numele de "Sf. Vineri", dupa hramul unei biserici care a fost in zona.

In constructia pasajului au fost incorporate si ruinele unei case boieresti din secolul al XVII-lea, care au fost descoperite in timpul lucrarilor si care, au dus la oprirea proiectului cel putin pentru un an pentru refacerea proiectului si includerea ruinele descoperite in timpul sapaturilor.

Din conac boieresc, casa a fost transformata intr-o casa urbana pana in 1965 cand a fost demolata. In cadrul pasajului s-a conservat numai demisolul şi pivnita.

În pasaj sunt gravate numele a două foste uliţe: Sf. Vineri şi cea a Cizmăriei ce traversau orasul prin aceea zona, acum mai bine de 130 de ani.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Pasajul%20pietonal%20Sf.%20Vineri%20din%20Iasi/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer