You are here

De la anatomia artistică la opera finită

Expoziția anuală a Pinacotecii Muzeului Municipiului București s-a deschis miercuri, 9 decembrie 2020, la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2). 

Conceptul expozițional pornește de la definiția anatomiei artistice, știința care studiază din punct de vedere estetic relațiile dintre dimensiunile, reliefurile și proporțiile corpului uman, jocul mușchilor, diferite atitudini și mișcări, cu scopul teoretizării și înțelegerii frumuseții. Reprezentarea corpului uman și portretistica în arta plastică presupun ca artistul să aibă serioase noțiuni de anatomie, fiziologie, antropologie sau psihologie.

Expoziţia conține şi un spaţiu dedicat antropologiei fizice, în amintirea profesorului de anatomie Joseph Francisc Rainer (1874 - 1944). Sunt incluse, în premieră, lucrări ale studenților de la Arte (cursul de anatomie artistică) și jurnale științifice cu desene și acuarele ale studenților mediciniști prezenți la cursul de anatomie. Un alt detaliu al antropologiei artistice, legat și de istoria artei, este reprezentat de o selecție de piese de artă antică din colecția medicului George Severeanu.

Expoziția De la anatomia artistică la opera finită este compusă din două părți, dintre care prima cuprinde lucrări din perioada artiștilor Anton Chladek și Theodor Pallady (decembrie 2020 - aprilie 2021), iar cea de-a doua va reuni lucrări de la Jean Alexandru Steriadi și până la Georgeta Năpăruş (mai 2021 - septembrie 2021). Muzeul Municipiului București vă invită astfel la un periplu artistic prin două secole de artă românească.

Sursa: Muzeului Municipiului București

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: ttp://nini.qsl.ro/yo3ccc/De%20la%20anatomia%20artistica%20la%20opera%20finita/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer