You are here

Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru

Muzeul Municipiului București a organizat expoziția „Remember Cornel Medrea. Mentor și Maestru”, care a fost deschisă la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2), începând cu data de 30 septembrie 2020.

Artistul Cornel Medrea (1888-1964) este recunoscut internațional pentru sculptura sa cu tente realiste și nelipsitele referințe la arta antică. Asemănat lui Aristide Maillol, numele lui Medrea este asociat cu arta românească modernă, dar și recunoscut pentru perseverența păstrarii specificului național plin de savoare artistică.

Longevitatea, introspecția și măiestria i-au hărăzit maestrului posibilitatea de a crea în sentimentul epocii pe care o traversa. Momentele artistice definitorii vor fi bine evidențiate în cadrul expoziției, reflectând evoluția stilului care alternează prin influențele majore, fie ele de natură istorică sau personală: ronde-bosse-ul cu tente expresioniste: „Bătrânii” (1917) devine simbol al Primului Război Mondial, nudul expresiv „Ghimpele” (1935) contemplă calmitatea interbelică și tendința valorilor clasice, iar mai târziu „Infinitul” (1958) compune viziunea omului nou, exponent al realismului socialist. Expoziția va reflecta cei 50 de ani de creație medriană prin expunerea unei impresionante și inedite lucrări grafice - „Viața mea ”(1964), care încununează întreaga sa viziune artistică, dar încastrează și influența puternică a lui Michelangelo Buonarotti. Deși cunoscut, în primul rând, pentru sculptura sa, Cornel Medrea a realizat și lucrări de grafică ce relevă calitatea sa de desenator iscusit. Forma, contrastul și linia dinamică ascund intrinsec o întreagă viziune despre lume, pe cât de calmă, pe atât de neliniștită.

Sculptorul Cornel Medrea a fost profesor al Catedrei de Sculptură şi Modelaj la Școala de Belle-Arte din București între anii 1933 şi 1964, timp în care a educat nume dintre cele mai mari ale sculpturii românești contemporane. Personalitate foarte cunoscută a artei românești, în perioada vieții, căzută în uitare astăzi, lui îi datorăm primul muzeu de sculptură din România. Opera sa bogată şi valoroasă a contribuit la afirmarea europeană a artei plastice româneşti>> - Felicia Raetzky - curator, muzeograf MMB.

Rezultatele vindecătoare ale restaurării invită la rememorarea acestui artist național. Operele selectate pentru această expoziție reprezintă o sinteză a colecției Cornel Medrea, reamintesc de primul muzeu de sculptură din România în Capitală și rolul important pe care l-a avut în țesutul metropolei bucureștene.

Sursa: Muzeul Municipiului București

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Remember%20Cornel%20Medrea.%20Mentor%20si%20Maestru/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer