Marți, 29 septembrie a.c., în cadrul unei ceremonii solemne desfășurată în curtea Palatului Elisabeta, Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” i-a fost acordat Înaltul Patronaj Regal al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române.
Înaltul Patronaj a fost acordat muzeului pentru păstrarea și promovarea valorilor tradiționale românești, cât și pentru programele și proiectele desfășurate de-a lungul anilor.
În anul 1936, Muzeul Satului și-a deschis porțile pentru public fiind posibilă organizarea lui prin susținerea materială și morală a Fundației Regale „Principele Carol”. Timp de 84 de ani, această ctitorie regală , „satul de la șosea”, cum îl numea Dimitrie Gusti a existat neîncetat racordându-se cu credință la misiunea sa pentru fiecare generație în parte și pentru cele ce vor urma.
În anul 1936, Dimitrie Gusti, s-a adresat regelui la deschiderea Muzeului, cu următoarele cuvinte, ilustrative pentru ce a însemnat acest muzeu la începuturile sale:
Sire,
După treizeci de ani de când marele Vostru unchiu şi întemeietorul Dinastiei, Regele Carol I, a adunat, într-o măreaţă Expoziţie tot ceea ce putuse să împlinească România sub Domnia Lui, avem astăzi nemăsurata bucurie să întâmpinăm pe Maestatea Voastră în acest Muzeu al Satului, de gospodării ţărăneşti, aduse din toate unghiurile ţării, ca să dea înfăţişarea adevărată a vieţii acelei pături din Neamul nostru, pe care cu toţii ne rezemăm.(…)
Ele au crescut ca din pământ, în luna din urmă, sub ochii Maestăţii Voastre, care Aţi venit de mai multe ori să le vedeţi, pe când lemnarii şi zidarii, meşteri aduşi fiecare din satul lor, erau căţăraţi încă pe schele şi acoperişuri şi nici nu puteau visa că Însuş Regele Țării se află între ei şi-i urmărea la lucru. Parcă satele româneşti se grăbeau de pretutindeni încoace, ca să se aşeze în jurul Maestăţii Voastre şi să vă îmbrăţişeze cu aceeaşi credinţă şi iubire pe care Maestatea Voastră le-o arată.
Binevoiţi, Maestate, să priviţi şi să primiţi Muzeul Satului ca un semn al acestei credinţe şi iubiri.
„În anul 1936, la 10 Mai, sub domnia Regelui Carol al II-lea, își deschidea porțile Muzeul Satului, unul dintre primele muzee în aer liber ale Europei.De-a lungul anilor, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a devenit un simbol al Bucureștiului și al României.Cu iubire, cu dăruire, cu încredere și cu simț al datoriei, Muzeul Satului a fost păstrat și îmbogățit necontenit, ajungând astăzi, un loc vizitat de sute de mii de oameni pe an.”, spune Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române în mesajul transmis anul acesta cu prilejul Zilelor Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
Din anul 2020 Palatul Elisabeta, reședința regală, se află în circuitul de vizitare al Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”. Datorită implicării specialiștilor săi a fost organizată expoziția de costume populare din sălile Palatului Elisabeta, costume care au aparținut familiei regale știută fiind dragostea cu care Regina Maria a purtat aceste costume.
Muzeul nostru a fost vizitat de-a lungul anilor de multe fețe regale, printre care Majestatea Sa Regina Paola a Belgiei, Majestatea Sa Regina Margareta a Danemarcei, Alteţele Lor Imperiale Prinţul Akishino şi Prinţesa Kiko ai Japoniei, Alteța Sa Regală Prințul Charles de Wales al Marii Britanii, Alteţa Sa Regală Principele Leka al II-lea al Albaniei.
Strânsa colaborare cu Casa Regală s-a vădit în toate acțiunile Muzeului, reprezentanți ai casei Regale participând în fiecare an, la aniversarea Muzeului, în 17 mai. Majestatea Sa, Regele Mihai I al României a medaliat managerul Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti” – Conf. univ. dr. Paula Popoiu, în anul 2012 cu Medalia “Regele Mihai Pentru Loialitate” dând greutate acțiunilor Muzeului prin acest act regal de mare cinste.
Ceremonia de ieri de la Palatul Elisabeta s-a desfășurat în prezența Majestății Sale Margareta și ASR Principele Radu al României, iar delegația Muzeului Satului a fost condusă de managerul acestuia, Conf. univ. dr. Paula Popoiu.
Sursa: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer