You are here

Evantaiul

Accesoriu folosit pentru a produce un curent de aer cu scopul de a ne răcori în zilele călduroase, evantaiul a fost realizat, de-a lungul timpului, din spițe de os, lemn sau plastic, îmbinate cu un material subțire precum hârtie, mătase, dantelă, voal. Evantaiul, de obicei pliabil, este purtat în special de doamne și este considerat nu doar un obiect funcțional, ci și un accesoriu vestimentar, fiind ornamentat uneori cu diferite accesorii cum ar fi penele de struț sau de păun, paiete, bijuterii.

În ceea ce privește originile evantaiului părerile sunt împărțite. Potrivit descoperirilor arheologice și textelor antice, evantaiul era folosit în Grecia antică cel puțin din secolul al IV-lea î.Hr. și era cunoscut sub numele de ''rhipis''.

Totodată, în mormintele faraonilor egipteni s-au găsit evantaie pe care le foloseau sclavii pentru a a-i răcori pe stăpâni. Evantaiele egiptenilor erau realizate din frunze mari de palmier sau din pene cărora le era atașată o coadă lungă. Câteva evantaie din aur împodobite cu pene de struț au fost descoperite în mormântul lui Tutankhamon.

Cel mai vechi evantai chinezesc datează din secolul al II-lea î.Hr. și este realizat din bambus. Pentru chinezi, evantaiul era un indiciu al statutului social și era un privilegiu să fie purtat. În timpul Dinastiei Song, artiști cunoscuți erau angajați să picteze evantaie.

În Europa cel mai vechi evantai a fost unul ceremonial numit ''flabellum'', întâlnit în secolul al VI-lea. Evantaiele de mână au fost reintroduse în Europa în secolele XIII-XIV și au fost aduse de cavalerii cruciați din Orientul Mijlociu. În secolul al XV-lea, negustorii portughezi au adus evantaie din China și Japonia, acestea devenind foarte populare.

Se spune că la curțile regale din Anglia, Spania și alte țări, evantaiele erau folosite, într-un mod mai mult sau mai puțin secret, pentru un tip de comunicare codificată.

Evantaiul pliabil a fost introdus în Europa din Asia de est în secolul al XVII-lea, devenind, de asemenea, extrem de popular. De amintit și că în Spania dansatorii de flamenco folosesc evantaiul în timpul reprezentațiilor lor.

Sursa: AGERPRES

Evantaiul din albumul cu fotografii l-am primit la un eveniment realizat in parteneriat cu Ambasada Chinei. Pe o parte a evantaiului este o strofa din poezia “La steaua” scrisa de Mihai Eminescu, in limba romana, iar pe cealalta parte este tot aceeasi strofa, dar in limba chineza.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Evantaiul/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer