You are here

Colegiul Național ''Mihai Viteazul''

Colegiul Național ''Mihai Viteazul'' este una dintre unitățile de învățământ prestigioase din București. Școala ce poartă numele ilustrului voievod a luat ființă în anul 1865, ca o subdiviziune a liceului ''Sf.Sava''. După doi ani și-a dobândit statutul autonom și s-a mutat în casele din strada Polonă, unde locuise pentru o lungă perioadă de timp Ion Heliade Rădulescu.

Potrivit site-ului colegiului, în 1868 școala a primit statutul de gimnaziu și a purtat numele ''Mihai cel Mare''. În același an s-a mutat din nou, de această dată în casele lui Iosif Kovejdi din strada Academiei nr. 14, ulterior școala fiind menționată în zona numită Cornescu, pe actuala stradă Regală (astăzi Câmpineanu). Schimbările sediului școlii au continuat: în 1871 în proprietatea lui I. Brezoianu din strada Scaune nr. 14, apoi în strada Sfinților, unde s-a numit gimnaziul ''Mihai Viteazul''. În 1880, ca urmare a creșterii numărului de clase, s-a mutat în casele Elenei Popovitz din strada Rotari nr. 9, în 1878, în casele Catargiu din strada Italiană, apoi în 1908 în fostul sediu al școlii primare Petrache Poenaru și mai apoi al liceului de fete ''Carmen Sylva''. În perioada ocupației militare germane a Bucureștiului (1916-1918) școala a funcționat în lăcașul liceului ''Cantemir Vodă'', iar apoi, după 1919, în vechiul sediu din Știrbei Vodă.

În 1921 au debutat lucrările la actualul sediu din bulevardul Pache Protopopescu din București. Rând pe rând au fost ridicate clasele de curs, laboratoare de botanică, zoologie, geografie, acquarium, biblioteca, a cărui fond inițial de carte s-a ridicat la 20.000 de volume și care a fost deschisă încă de la început marelui public, internat, o sală de spectacole cu peste 1.000 de locuri, o capelă, înzestrată cu unul dintre puținele paraclisuri dintr-o unitate școlară din România epocii și care a fost inaugurată festiv în prezența patriarhului Miron Cristea, un amfiteatru, care a purtat numele ministrului liberal al educației dr. Constantin Angelescu, o sală de educație fizică, care de la început a fost foarte bine utilată. În 1933 școala a primit în proprietate un teren agricol pe versantul Calea Dorului din Sinaia, iar în 1937 profesorul Aristide Iliescu a donat școlii 60 de tablouri. În cadrul liceului a funcționat ''Societatea de lectură a elevilor'' liceului (1932-1934). Pe versurile lui P. Papadopol și muzica lui I. Croitoru a fost compus în 1933 Imnul absolvenților Liceului ''Mihai Viteazul''. Colegiul Național ''Mihai Viteazul'' este una dintre instituțiile de învățământ preuniversitar de mare tradiție din țară. Colegiul a făcut dovada valorii educației oferite aici prin cadre didactice de mare reputație precum prof. A.Papahagi (istorie), prof. M.Papadopol (biologie), prof. M.Rațiu (filosofie), prof. C.Marinescu (limba română), care au instruit și format generații de intelectuali români. De asemenea, numele unora dintre absolvenții colegiului sunt nume sonore ale culturii românești: P.P.Negulescu, Constantin Kirițescu, Dumitru Leonida, Șerban Țițeica, Dan Barbilian (Ion Barbu), Ion Finteșteanu. 

Colegiul Național ''Mihai Viteazul'' a fost și rămâne un liceu cu precădere orientat spre pregătirea de foarte bună calitate în domeniul știintelor — matematică, fizică și chimie. Profesori de prestigiu precum Lucia Țene, Florica Ionescu, Ștefania Popescu-Zorica, Liliana Dumitrescu, Dorin Moraru au construit această reputație.

Rezultatele foarte bune la învățătură o reprezintă premiile la olimpiade naționale și internaționle, diplomele de excelență pentru studiul matematicii conferite de Ministerul Educației și Cercetării.

Sursa: AGERPRES

Fotografiile au fost făcute pe 9 aprilie 2015 si pe 20 mai 2016.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Colegiul%20National%20''Mihai%20Viteazul''/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer