You are here

Un savant român sub supraveghere informativă. Cazul Dimitrie Gusti

Fundația Europeană Titulescu – Centrul de Cercetare a organizat marți, 18 februarie 2020, începând cu ora 16:00, lansarea cărții:
„Un savant român sub supraveghere informativă. Cazul Dimitrie Gusti”
Autori: Ilie BĂDESCU, Ioan C. POPA

Invitati: 
Dr. Ion CONSTANTIN – istoric
Conf. dr. Mihai MILCA sociolog
Corneliu VLAD analist politic, publicist
Dr. Ioan C. POPA coautor al cărții
Prof. dr. Ilie BĂDESCU m.c. al Academiei, coautor
Moderator:
Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE
Președintele Fundației Europene Titulescu

Dimitrie Gusti s-a născut la 13 februarie 1880, la Iași, și a murit la 30 octombrie 1955, la București. A fost creator de școală de nivel european, perfect în acord cu cele mai moderne metode de cercetare de teren.

Ca și conducător al campaniilor de cercetări monografice, al echipelor studențești ale Fundației Regale "Principele Carol" și al revistei "Sociologie românească", a militat pentru cunoașterea concretă a realităților românești, ca și pentru ridicarea culturală a satelor cu ajutorul muncii organizate a elitelor culturale.

Dimitrie Gusti a considerat necesară reforma socială și a întreprins o serie de acțiuni, în calitate de director al Casei Culturii Poporului și apoi al Fundației Culturale "Principele Carol", pentru organizarea "culturii poporului".

O activitate atât de prodigioasă, o viață dedicată marilor idei și mai ales un om pentru care țăranul român nu a însemnat obiceiuri ciudate și pitorești, nu a fost o creație artificială și livrescă a unei minți de intelectual, ci a fost o ființă vie pentru care a luptat să trăiască mai bine, să aibă un nivel de cultură și de viață mai apropiat de imaginea bunăstării.

Dimitrie Gusti rămâne FONDATORUL celui mai curat loc al memoriei românești - satul din București numit astăzi - Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti".

Profunda cunoaștere a satului românesc a dat naștere muzeului în aer liber din București "nu ca o copie a vestitelor muzee în aer liber scandinave, ci pe temeiul unei concepții proprii despre știința societății și rolul ei activ în viața socială", spune Paul Petrescu în "Concepția muzeografică a lui Dimitrie Gusti". Muzeul Național al Satului a rămas singura instituție rezultată din strădaniile Școlii Sociologice de la București, care se bucură de apreciere și succes.

Ostracizat după 1947 de comuniști si urmărit de Securitate, aflat într-o neoficializată interdicție până în 1990, Dimitrie Gusti a rămas pentru specialiști un exemplu de urmat, nu numai în ceea ce privește erudiția și opera, ci mai ales în ceea ce privește implicarea socială și căutarea de soluții pentru ridicarea satului românesc.

Sursa: Fundația Europeană Titulescu

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Un%20savant%20roman%20sub%20supraveghere%20informativa/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer