„Să (se) dea pe fiecare an una mie galbeni la orânduita Societate Literară Română pentru desvoltarea şi regularea limbii române, conform Întăririi Domneşti sub No. 503 din anul 1860 Octomvrie 17, urma petiţiunii mele date pentru aceasta spre a se pune şi acestea cu dobândă anuală a celor 5.000 de galbeni pe care i-am oferit pentru regularea acestei limbi prin un Dicţionar naţional şi o Gramatică şi alte opere clasice spre desvoltarea ei, precum s-a zis în mai sus menţionata petiţiune a mea.“
Fragment din testamentul lui Evanghelie Zappa - 30 noiembrie 1860
Luni, 10 februarie 2020, începând cu ora 9, a avut loc în Aula Academiei Române ceremonia de prezentare publică a noului bust al filantropului Evanghelie Zappa (1800-1865).
Crearea unui nou bust al lui Evanghelie Zappa este menită să aducă un omagiu primului mare donator către Societatea Literară Română, devenită ulterior Academia Română.
Actualul bust, opera sculptorului Ion Sideri, realizat în 2016 și donat Academiei Române de Uniunea Elenă din România, este o replică peste timp la bustul aceluiași Evanghelie Zappa, realizat în marmură, în urmă cu 153 de ani, de către renumitul Karl Storck, și dezvelit cu fast în aceeași zi cu inaugurarea viitoarei Academii Române, pe 1 august 1867. Vechiul bust a constituit un omagiu al intelectualității românești de la aceea vreme adus, post-mortem, operei filantropice și implicării lui Evanghelie Zappa în proiectele culturale ale statului român și ale Societății Literare Române.
Inaugurarea Societății Academice Române și dezvelirea bustului filantropului Evanghelie Zappa
Ajuns în România alături de mișcarea eteristă, împământenit apoi, în 1844, de domnitorul Gheorghe Bibescu și ridicat la rang de pitar în Țara Românească, Evanghelie Zappa s-a atașat de patria sa de adopție, de oamenii și de spiritul locului, devenind unul dintre militanții „pentru limba și literatura română a preaiubiților noștri frați și fii ai patriei mele adoptive“.
A fost unul dintre cei mai mari donatori ai Academiei Române aflate la începuturile sale. Donațiile filantropului s-au concretinzat în sume importante, de mii de galbeni, destinate elaborării primei gramatici a limbii române, întocmirii unui dicționar românesc, realizării unor traduceri în limba națională din operele semnificative ale clasicilor literaturii universale.
Sprijinul său financiar, întărit prin testamentul din 30 noiembrie 1860, înainte cu 6 ani ca Societatea Literară Română să fi fost fondată, s-a transformat în Fondul Zappa, din care s-au tipărit ulterior „Gramatica“ lui Timotei Cipariu și „Dicționarul“ lui Laurian-Maxim, pe a cărui copertă autorii au scris cu recunoștință: „Memoriei fericitului Evanghelie Zappa, din allu cui fondu se lucredzia şi se tiparesce, se dedică acestu opu“.
Ceremonia de dezvelire a noului bust a avut loc în cadrul evenimentului „Ziua limbii elene“, organizat de Uniunea Elenă din România în parteneriat cu Ambasada Republicii Elene din România și găzduit de Academia Română.
Manifestarea a fost deschisă de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, de Sergiu Nistor, consilier Administrația Prezidențială, care a transmis mesajul ES Klaus Iohannis, Președintele României, și de Dragoș-Gabriel Zisopol, președintele Uniunii Elene din România, în prezența domnului Ioannis Chrysoulakis, secretar general al Ministerului Elen al Afacerilor Externe, a ES doamna Sofia Grammata, ambasador al Republicii Elene în România, a ES domnul Hitoshi Noda, ambasador al Japoniei în România, reprezentanți ai diverselor organisme de colaborare economică, științifică, culturală și sportivă româno-elene.
Începând cu ora 12:30 a avut loc o sesiune de comunicări științifice dedicată limbii elene vorbite în spațiul românesc, ca depozitar cultural și păstrător al identității elene în țările române. Au conferențiat: prof. univ. Maria Dimasi, prof. Vassilios Grammatikas, prof. univ. Mina-Maria Rusu, prof. univ. Tudor Dinu, dr. Lia Brad-Chisacof, pr. Ion Andrei Țârlescu.
Sursa: Academia Română
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer