You are here

Cultura și elitele române sub comunism, din perspectiva Securității (1964-1989)

Fundația Europeană Titulescu Centrul de Cercetare a organizat miercuri, 22 ianuarie 2020, începând cu ora 16:00, o dezbatere pe marginea cărții „Cultura și elitele române sub comunism, din perspectiva Securității (1964-1989)”, autor Vasile MĂLUREANU.

Invitați:
Dr. Ana-Maria CĂTĂNUȘ Istoric
Prof. univ. dr. Nicolae GEORGESCU – Critic literar
Mirel CUREA – Jurnalist
Ovidiu ENCULESCU – Directorul Editurii RAO
Vasile MĂLUREANU – Autor

Moderator:
Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE
Președintele Fundației Europene Titulescu

Despre autor:         

Vasile Mălureanu are 72 de ani, este licențiat în Drept și Relații Economice Internaționale și a lucrat în perioada 1968 – 2004 în structurile de securitate și informații ale statului român. Este vicepreședinte al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații, precum și membru fondator al revistei acestei asociații “Vitralii – lumini și umbre”, unde a publicat numeroase articole de analiză și memorialistică. A publicat, în anul 2016, volumul “Apărarea Ordinii Constituționale. Perspectiva unui ofițer de informații”.

Despre carte:      

Volumul de față reprezintă perspectiva documentelor Securității și a memoriei profesionale cu privire la problemele cu care s-a confruntat cultura română în perioada 1964 – 1989 și la atitudinea elitelor în general, a oamenilor de cultură în special, față de regimul comunist.      

În selecția, evaluarea și interpretarea documentelor Securității și a informațiilor conexe, a contat și faptul că, în perioada 1975 – 1989, autorul carții a desfășurat activități-operative pe profil antisubversiune în mediul cultural, iar după 1982 a avut acces la întregul portofoliu de informații din această problematică.  

Analiza situației culturii și a elitelor române a fost circumscrisă contextului intern (politic, economic și social), dar și celui geostrategic mondial și zonal.

Pentru a conferi repere comparative, sunt prezentate – sintetic – aspecte privind opoziția față de regimul Ceușescu și a altor categorii de persoane din România, grupate pe criterii socio-profesionale, politice, etnice și religioase. În plan extern, sunt relevate pricipalele caracteristici ale opoziției din alte țări comuniste central și est-europene.                

Opoziția creatorilor de literatură și artă este abordată pe modalități de manifestare, respectiv opoziția de for public, prin creația literar-artistică, mesaje adresate autoritaților române, transmiterea de mesaje contestatar-protestatare în străinătate, manifestări de protest public, inițiative și acțiuni de creare a unei mișcări contestatar-disidente și alimentarea propagandei externe.

La fiecare modalitate de manifestare este prezentată o cazuistica bogată, cu relevarea cauzelor generatoare, a agenților stimulatori și a reacțiilor autorităților, inclusiv a Securității.    

Sursa: Fundația Europeană Titulescu

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/CULTURA%20SI%20ELITELE%20ROMANE%20SUB%20COMUNISM,%20DIN%20PERSPECTIVA%20SECURITATII/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer