În cadrul evenimentelor dedicate istoriei românești, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr.15) a organizat joi, 23 ianuarie 2020, ora 18:30 conferința dezbatere privind cele 2 volume semnate de dr. Alexandru Alin Spânu („Serviciul de Informații al României în Războiul de Întregire Națională – 1916-1920” și„ Spioni, spioane si dandanale în România Războinică - 1916-1919”, apărute la Editura Militară, 2019, care conțin date importante din arhivele deschise după anul 1989, puse la dispoziția cercetătorilor istorici, fonduri documentare care scot la lumină abordări noi asupra unor evenimente, perioade, persoane.
Problematica serviciilor de informații, românești și străine, de la organizare și funcționare până la liderii structurilor, reprezintă una dintre cele mai căutate și cercetate, subiectul nefiind nici pe departe epuizat.
A prezentat:
Dr. Alexandru Alin SPÂNU, Universitatea din București
Dr. Florian BANU, Consilier superior, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii
A participat:
Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele FDGR – Regiunea Extracarpatică
Coordonatorul proiectului: Aurora FABRITIUS
Ilustrația muzicală: Cristian BALAȘ
„Dr. Alin Spânu lansează pe baza unor documente, în majoritate inedite, ipoteze și noi cazuri de spionaj și contraspionaj într-o epocă tulbure. Aparține noii generații de istorici, cercetători eminenți și buni analiști ai problematicii Serviciilor de Informații, alături de dr. Florian Banu, dr. Liviu Țăranu, Cezar Mâță, Florin Șinca sau Pavel Moraru (…). Evoluţia organizatorică şi funcţională a Serviciului de Informaţii după intrarea în Războiul de Întregire Naţională pune în faţa cititorului noi aspecte, interesante şi inedite în acelaşi timp. Din 1917 Serviciul de Informaţii şi-a calibrat structura, şi-a profesionalizat angajaţii, şi-a stabilit parametri calităţii prin introducerea unor acte normative în domeniu, iar rezultatele pozitive nu au întârziat să apară. La succesele obţinute au contribuit, de asemenea, Misiunea Militară Franceză, prin consiliere şi schimburi de date şi structurile armatei ruse, cu care cu care s-a conlucrat pe latura contraspionajului până la înfiinţarea unei structuri comune (…). Aparatul informativ se ridică la nivelul cerințelor actuale, oferă informații valoroase și elaborează analize anticipative de cea mai bună calitate. (…). Volumul reprezintă netăgăduit o monografie solidă consacrată structurii informative a României din perioada Războiului de Intregire Națională, fiind integral la nivelul actualelor exigențe științifice.” (din prefața volumului „Serviciul de Informații al României în Războiul de Întregire Națională – 1916-1920”, prof. univ. dr. Gheorghe BUZATU - 1939-2013)
„A doua cea mai veche meserie a lumii își are cronicarii ei fideli. Iar autorul acestui volum face parte din primul eșalon, deși nu este ușor să te descurci într-o lume în care au existat un Jonathan Swift, un Daniel Defoe sau mai noii Ian Fleming, John le Carré. Dar există o diferență majoră. „Poveștile” domnului Alin Spânu sunt reale. Auspiciile belice care caracterizează acest volum au reclamat din partea forurilor decizionale și ale celor operative, Direcțiunea Poliției și Siguranței Generale din Ministerul de Interne și Biroul Informații al Marelui Cartier General, eforturi de a organiza rețele și mai ales de a le pune la „lucru”. Perioada neutralității cu romantismul ei trecuse, venise vremea acțiunii. (…) Acțiuni desfășurate în spatele liniilor inamice, pe teatrele de operații și în curtea proprie. Atitudinea cu iz cavaleresc a statului român față de spionii ce activau împotriva Vechiului Regat în perioada neutralității și față de aparținătorii lor avea să se schimbe fundamental. Spionii nu mai sunt expulzați, ci executați, suspecții ajung direct în arest, iar familiile lor în taberele pentru cetățenii străini din statele inamice. Nu era ușoară viața de spion (…). Cel mai savuros capitol rămâne, de departe, cel al „Dandanalelor”, subîmpărțit în „Denunțuri” și „Între râs și plâns” (…). Pentru o lume a tenebrelor este uimitor câtă informație (presa timpului, memorii, dar mai ales arhivă) a reușit să strângă autorul și să scoată la lumină episoade inedite din timpul Marelui Război. Dar aceasta caracterizează toate lucrările apărute sub semnătura Alin Spânu.”
(prof. univ. dr. Mihai RETEGAN)
Evenimentul s-a desfășurat în limba română.
Sursa: Casa de Cultură „Friedrich Schiller”
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer