În prima zi a noului an se va aniversa centenarul scriitorului Francisc Păcurariu (1920-1998).
Diplomat, poet, prozator și eseist român, Francisc Păcurariu s-a născut în comuna Teaca (Bistrița-Năsăud) și a urmat cursurile Facultății de Medicină din Cluj, în anii ocupației ungare (1940-1944). Ziarist, a intrat în diplomație și a reprezentat România în Argentina, Uruguay, Grecia și Cipru. Deși a publicat numeroase volume de versuri și s-a considerat în primul rând poet, este mai cunoscut pentru romanele sale, în special "Labirintul" (1974) – publicat până acum în cinci ediții, care totalizează mai bine de un sfert de milion de exemplare.
Seria manifestărilor comemorative a început, la 14 decembrie a.c., prin lansarea volumului "Simbad Corăbierul", la Sala Gotică a Cercului Militar Național.
Volumul este alcătuit de fiul scriitorului, Tudor Păcuraru – pe care noi, radioamatorii, îl știm sub indicativul YO3HBN – care a făcut de altfel și prezentarea; un scriitor dintre radioamatori. Acest al treilea volum al lui Tudor YO3HBN reunește trei povestiri, pe care Francisc Păcurariu nu le-a pus vreodată pe hârtie. Fiindcă a trăit în vremuri când a pune amintiri pe hârtie putea constitui o imprudență gravă, poate chiar capitală. În acei ani, nu demult trecuți, adevărata bogăţie era în cuvântul rostit. Astfel încât povestirile care alcătuiesc acest volum au fost reconstituite cu migală, din amintire, de fiului scriitorului, coroborate și colaționate cu amintirile apropiaților săi: ing. dr. Mircea Pop și col. dr. medic Gheorghe Berbecar. Dincolo de dificultățile inerente stabilirii și verificării textului, așa cum remarca Tudor YO3HBN, "este greu să redai o povestire: amintirea ei piere odată cu fiecare dintre noi, ascultătorii supravieţuitori. Evident, poţi recurge la simpla redare, ca după înregistrare – atâta tot că astăzi, cititorii n-ar pricepe mai nimic. De aceea, redarea acestor momente a constituit o provocare tehnică pe care am depăşit-o greu, după multe încercări".
În aprecierea gl. mr. prof. univ. dr. Gheorghe Nicolaescu, volumul "Simbad Corăbierul" a făcut față cu brio acestei provocări stilistice: textul păstrează fluența și accesibilitatea povestirii, dar reușește să transmită o impresionantă bogăție de sensuri noi și informații inedite, care-i surprind și pe istoricii militari, specialiști ai perioadei.
Editorul volumului, scriitorul Nicolae Băciuț, director al revistei Vatra veche din Târgu Mureș, a apreciat că volumul, deși este "reconstituit" la două decenii de la moartea povestitorului, redă fidel atât stilul atât de specific scriitorului Francisc Păcurariu, cât și atmosfera tumultoasă a epocii istorice zbuciumate pe care a trăit-o.
Excelența sa ambasador Anca Diana Radu, luând cuvântul, a arătat că l-a cunoscut personal pe ambasadorul și scriitorul Francisc Păcurariu, iar astfel poate confirma faptul că, cea de-a doua dintre povestirile cuprinse în acest volum – "Aventuri în Țara-de-Argint" – redă cu fidelitate problematica deosebit de complexă a relațiilor României cu țările Americii Hispanice.
În încheiere, s-a proiectat un scurt film documentar asupra vieții și operei romancierului ardelean.
În ce ne privește, nu putem decât să ne bucurăm că unii dintre colegii noștri radioamatori sunt capabili să conceapă și să organizeze evenimente culturale de asemenea anvergură.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer