Fundația Europeană Titulescu a organizat joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 16:00, lansarea cărții „1989 Principiul dominoului. Prăbușirea regimurilor comuniste europene.”
Autori: Dumitru PREDA, Mihai RETEGAN
Invitați:
Prof. univ. dr. Ioan SCURTU
Ambasador Constantin OANCEA
Ambasador Valeriu TUDOR
Prof. univ. dr. Mihai RETEGAN
Prof. univ. dr. Dumitru PREDA
Moderator:
Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE
Președintele Fundației Europene Titulescu
Volumul acesta deschide seria Eveniment din cadrul colecției oficiale Documente Diplomatice Românești (DDR). Însăși pregătirea și editarea lui reprezintă, fără îndoială, un eveniment major, cel puțin dintr-un punct de vedere, și anume: este pentru întâia oară când în țara noastră – printr-o decizie curajoasă, care are la bază o riguroasă operație de selecționare și de clasificare – sunt publicate într-o astfel de culegere materiale de primă importanță din fondurile Arhivelor Ministerului Afacerilor Externe al României.
Tema Majoră a volumului: criza finală a regimurilor comuniste din Europa reprezintă și azi, la aproape treizeci de ani de la prăbușirea lor în cascadă în ultima parte a anului 1989, un subiect de larg interes, pentru că fenomenul respectiv, ale cărui rădăcini, evoluții și consecințe se cer a fi temeinic analizate, a reprezentat încheierea unei etape distincte în istoria omenirii în secolul XX, cea a „Războiului Rece”.
Dumitru PREDA
Ținând cont de faptul că în practica Externelor exista obiceiul „rafistolării” telegramelor venite de la oficiile diplomatice (așa cum se va vedea în cuprinsul volumului), acestea erau dirijate (cu precădere) către niveluri inferioare. Cele provenite de la structurile specializate în culegerea de informații (în general, politice sau tehnice) aveau următorul parcurs: „bucățile” de informații erau centralizate și scrise de mână pe hârtie. Așa-numitele „documente în roșu” sosite prin cifru de stat de la rezidențele externe erau prezentate lui Nicolae Ceaușescu doar de către șeful Informațiilor Militare și cel al Informațiilor Externe. Dar nu totdeauna cei doi erau prezenți. Cum a fost la 1 Decembrie 1989, când singur generalul Iulian Vlad a prezentat șefului statului un „document în roșu”, incendiar la propriu, obținut de la surse aflate pe culoarele puterii de la Washington, Moscova sau alte capitale aliate uneia sau alteia din cele menționate.
Mesajul care ajungea pe căi neștiute la București ar fi trebuit să fie extrem de îngrijorător pentru Nicolae Ceaușescu, deoarece evidenția deplina izolare a regimului său. Nici din Est și nici din Vest nu mai era de așteptat vreun ajutor. Cei mari își dăduseră mâna încă o dată și consimțiseră asupra exercitării unor presiuni economice și politice pentru a determina înscrierea României în tendința generală de înnoire și de așezare a continentului conform intereselor lor.
Mihai RETEGAN
Sursa: Fundația Europeană Titulescu
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer