Cetatea de Scaun a Sucevei, este o cetate medievală aflată la marginea de est a orașului Suceava (în nord-estul României). Cetatea de Scaun a fost construita de domnitorul Petru I Mușat (1375-1391) si este atestată documenter la 11 februarie 1388.
Un aport la intarirea sistemului defensiv si-a adus si Alexandru cel Bun (1400 – 1432) care, la rândul său, a mai adaugat un zid pentru apărarea primei intrări situată pe latura sudică a fortului. Ea a fost fortificată în secolul al XV-lea si de catre Ștefan cel Mare.
Cetatea are patru elemente defensive: şanţ de apărare, pod de acces, zid de apărare în exterior şi o capcana pe care istoricii au numit-o „cursa de şoareci”. Datorita sistemului defensiv a fost imposibilă pătrunderea în cetate făra acceptul celor din interior.
In timpul lui Ştefan cel Mare, Cetatea a facut fata luptelor din 1476 şi 1484 împotriva turcilor şi 1497 contra armatei poloneze, condusă de regele regatului polon Ioan Albert. Numai in fata ostilor voievodului unificator Mihai Viteazul (1593-1601), in anul 1600, Cetatea si-a deschis portile.
In anul 1675 (secolul al XVII-lea) cetatea a fost distrusa de catre Dumitrașcu Cantacuzino din ordinul turcilor.
Aceasta cetate făcea parte dintr-un sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, o data cu apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații medievale cuprindea așezări fortificate în scop de apărare, cum ar fi: curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, dar și cetăți de importanță strategică dotate cu ziduri de piatră, șanțuri adânci, sau valuri de pamant.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004.
Cetatea am vizitat-o in data de 8 august 2012.
Un album cu fotografii ocazionat de acest eveniment poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer