În data de 17 octombrie 2019, ora 12, Divizia de Istoria Tehnicii din cadrul CRIFST – Academia Română a organizat în Sala de Consiliu Științific, Sesiunea anuală (de toamnă), cu tema „Personalități - Aniversări”.
Pe parcursul a 4 ore au fost susținute un număr de 8 lucrări, astfel:
- Acad. Horia Hulubei, descoperirea Moldaviumului (elementul 87), autor: prof. univ. dr. Radu Homescu;
- Pionieri ai radarului românesc, autor: dr. ing. Anton Muraru;
- 75 de ani de la dispariția Ștefaniei Mărăcineanu, autor: prof. Maria Trandafir;
- Câteva repere istorice ale meteorologiei românești, autor: C.S. II dr. Florinela Georgescu;
- Meteorologia – de la filosofie la știință, autor: C.S. II dr. Ancuța Manea;
- Raluca Ripan – doamna de Au a chimiei românești (125 de ani de la naștere), autori: Prof. univ. dr. ing. Dănuț-Ionel Văireanu, S.L. dr.ing Ioana-Alina Ciobotaru;
- 165 de ani de la nașterea inginerului Anghel Saligny, personalitate de referință a tehnicii românești în construcții, autor: dr. ing. George Croitoru;
- 135 de ani de la nașterea inginerului Grigore Brișcu, autor: prof. Maria Trandafir.
Lucrările au suscitat un interes deosebit. Marcarea a 75 de ani de la trecerea în neființă a cunoscutei fiziciene românce Ștefania Mărăcineanu a constituit un pretext și pentru cuprinderea în program a două lucrări de istoria meteorologiei, susținute de d-na dr. Florinela Georgescu, director executiv la Administrația Națională de Meteorologie, și d-na dr. Ancuța Manea, de la Laboratorul de Metodică și Coordonarea Rețelei Meteorologice din cadrul aceleiași instituții, știut fiind faptul că una dintre preocupările acestei fiziciene a fost și controlul precipitațiilor.
Cei interesați vor putea să lectureze lucrările sesiunii în cadrul volumului NOEMA de anul viitor. În volumul din acest an poate fi consultată o lucrare inedită a Ștefaniei Mărăcineanu, privind experimente de control al precipitațiilor realizate în România.
Cu ocazia acestui eveniment a fost prezentat și volumul Radarul românesc. O istorie vie, o lucrare ieșită de sub tipar la Editura AGIR în urmă cu mai puțin de o lună, având peste 30 de autori, în coordonarea col.(r) dr. ing. Anton Muraru.
Sursa: Divizia de Istoria Tehnicii
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer