You are here

Metroul bucurestean

In urma cu 33 de ani (peste 3 luni), a plecat primul metrou cu calatori din istoria Romaniei din statia Semanatoarea; se intampla pe 19 noiembrie 1979. Metroul este cel mai folosit mijloc de transport in comun din Bucuresti. Pe toata durata vizitei la Metrou am fost insotit de Dl. Ing. Marin Constantin de la care am primit toate indicatiile necesare.

 

Calatoria a inceput cu vizitarea si fotografierea statiei de metrou Parc Bazilescu, care alaturi de statia Jiului este una dintre cele mai noi statii date in folosinta in acest an. Totul este nou, curat si functional. A fost pentru prima data cand din curiozitate am folosit liftul pentru acces. Urmatorul popas, l-am facut in statia urmatoare, Jiului. De asemenea, o statie moderna, curata, luminata foarte bine, turnicheti moderni, tuneluri luminate catre statia Parc Bazilescu. De aici am schimbat mai multe linii de metrou ca sa ajungem la Depoul Berceni. Trenul a pornit din staţia Dimitrie Leonida iar in difuzoare s-a auzit: „Urmeaza statia Berceni cu peronul pe partea dreapta!” Curios cum sunt, m-am uitat pe geam pentru a vedea cum trenul urca la suprafata cuprins de lumina zilei. Metroul iese maiestuos din tunel in timp ce eu imi stapanesc cu greu emotiile.

Iata-ne ajunsi la capat de linie, in statia Berceni. De aici, noi nu ne indreptam spre iesire ca ceilalti calatori, ci coboram pe scarile interzise, la depou. In depou, am vizitat mai intai hala mare in care, după ani de muncă, se odihnesc cunoscutele garnituri IVA Albastre, dar si o locomotiva diesel LDH. Această locomotivă tracteaza atat trenurile de intervenţie cat si metroul defect la care ea se cuplează şi il aduce in depou. De asemenea, ea este folosita si la manevrarea trenurilor de metrou in depou atunci cand ele sunt decuplate de la curent. Dupa ce am vizitat hala supraterana, am coborat in hala subterana. Aceasta hala subterana contine: vinci (utilaj pentru ridicat metroul de pe sina, util pentru reparatii la roti sau la boghiu), statia de spalare si o multime de canale pentru inspecţie, iluminate, prin care muncitorii pot intra sub tren pentru verificari si reparatii.

Din explicatiile primite am tras urmatoarele concluzii:

- In fiecare zi ies pe traseu in jur de 50 de garnituri in functie de: zi, ora, anotimp si chiar vreme, deoarece traficul de calatori nu este constant; de exemplu, la sfarsit de saptamana ies mai putine garnituri pe traseu, pentru ca sunt mai putini calatori.

- Exista patru depouri de metrou in Bucuresti: Militari, Ciurel, Berceni si Pantelimon.

- Depoul Berceni (fost IMGB), este al doilea ca marime si capacitate de garare dupa Depoul Pantelimon. Acesta este singurul depou construit pe doua nivele: teran si subteran.

- Majoritatea garniturilor de metrou, in special cele noi, sunt semiautomate, adica sunt conduse de calculator dar asistate de catre un mecanic. Exista doua tipuri de trenuri: IVA (construite la Arad), şi Bombardier Movia (asamblate la Craiova).

Daca nu stiti, aflati acum ca si mine de altfel, ca primele 18 trenuri noi de metrou au nume de flori, iar urmatoarele 26 (in total sunt 44) au nume de capitale europene.

Urmatorul popas a fost in statia Piata Unirii 1. Dornic sa aflu cat mai multe, am intrat curios în Dispeceratul Central de Dirijare al Metroului. Aici, mi-au captat imediat atentia informaţiile oferite de inginerii si operatorii Metrorex. In Dispecerat am vizitat camera de Control si Dirijare a Magistralelor M1 şi M3. Am urmarit cu mare atentie pe uriasul panou de monitoare circulatia trenurilor pe retea, reprezentate de segmente de linii rosii. Apoi, am vizitat Dispeceratul Energetic al intregii retele de metrou unde am aflat ca de aici se distribuie curentul electric pentru sina a 3-a a metroului, scari rulante, pentru lifturi, pentru aparatele de taxat, pentru pompele de evacuare a apelor uzate din statii, pentru iluminatul din statii, etc. Totul este controlat din aceasta incapere. Tot aici, am inteles rolul miilor de luminite aprinse pe panourile de control.

Calatoria pe sub pamant a continuat pana in statia Titan, o statie foarte frumoasa prin grandoarea sa. In continuarea traseului, dupa ce am schimbat doua linii de metrou, am ajuns la statia Anghel Saligny care alaturi de celelalte doua, Nicolae Teclu (fosta Policolor) si 1 Decembrie 1918, au fost date in folosinta in noiembrie 2008. Le-am vizitat pe toate trei si am ramas placut impresionat de ceea ce am vazut. Cu toate ca folosesc foarte des acest mijloc de transport (in proprtie de peste 90%), cel de acum, fost cel mai lung traseu strabatut intr-o singura zi din viata mea. Aceasta a fost vizita mea la Metrou.    

 Scurt istoric

Metroul Bucurestean a fost inaugurat oficial pe data de 19 Noiembrie 1979, ziua lui serbandu-se in fiecare an.

Inaugurarea magistralelor de metrou

Magistrala 1: Militari - Titan
Noiembrie 1979.

Tronsonul 1: Semănătoarea (acum Petrache Poenaru) - Timpuri Noi, 8,63 Km
Decembrie 1981. Tronsonul 2: Timpuri Noi - Republica, 10,10 Km
August 1983.
Tronsonul 3: Eroilor - Militari (acum Preciziei), 8,83 Km
Decembrie 1987. Tronsonul 4: Crângaşi - Gara de Nord, 2,83 Km

Magistrala 2: IMGB (acum Dimitrie Leonida) - Pipera
Ianuarie 1986.
Tronsonul 1: Berceni - Piaţa Unirii 2,  9,96 Km
Octombrie 1987. Tronsonul 2: Piaţa Unirii 2 - Pipera, 8, 72 Km

Magistrala 3: Gara de Nord - Dristor 2, 7,8 Km
August 1989

Magistrala 4
Martie 2000.
Gara de Nord - 1Mai, 3,68 Km
Noiembrie 2008.
Nicolae Grigorescu 2 - Anghel Saligny, 4,75 Km

2012

1 Mai – Parc Bazilescu

Le mulţumesc din suflet celor care m-au sprijinit in realizarea acestui articol:

- domnului Gabriel Sburlan, Director Exploatare

- doamnei Evelyne Croitoru, Specialist Relatii Publice

- domnului Marin Constantin, inginer

- angajaţilor Metrorex

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Metroul%20bucurestean/index.html

La sfarsitul albumului cu fotografii am scanat 3 pagini din Almanahul Tehnium 1982 unde se vorbeste despre metroul bucurestean dar si despre metrourile din diferite tari.

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer