You are here

Vasul de la Biia

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă publicului, în cadrul seriei „Exponatul lunii”, o piesă deosebită aflată în colecțiile sale – vasul de la Biia.

Vernisajul micro-expoziției a avut loc joi, 3 octombrie 2019, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, în sala Lapidarium.

Prin combinația dintre diverse elemente morfologice și ornamentale, vasul de la Biia descoperit în albia Târnavei Mici, ajuns în 1895 în patrimoniul Muzeului Brukenthal și apoi transferat în 1973 în patrimoniul nou înființatului Muzeu Național de Istorie a României ocupă o poziție aparte în ambianța repertoriului de forme și decoruri al veselei preistorice. Este un vas de mici dimensiuni, cu o greutate de aproape 144 de grame, lucrat prin ciocănire, dintr-o singură foaie groasă de aur modelată sub forma unui bol semisferic puțin aplatizat. Piesa este decorată cu cercuri concentrice, mici proeminențe și linii în zig-zag incizate.

Caracterul de unicat al vasului a determinat încercări de încadrare cronologică prin privilegierea diferitelor elemente: forma, decorul, profilul toartelor sau terminațiile lor spiralate. La capătul acestor demersuri, vasul de la Biia a fost datat diferit, în intervale cuprinse între perioada mijlocie a epocii bronzului și sfârșitul primei epoci a fierului. Opiniile recente, bazate pe analogii structurale, includ vasul în repertoriul secolelor X-VIII a.Chr.

În spațiul transilvănean, de-a lungul unei mari durate de timp, vasele de metal (bronz sau aur) nu sunt depuse în morminte, narațiunile care structurează practicile funerare subliniind cu alte elemente materiale persoana socială a defunctului. În schimb, vasele de metal sunt transferate în spațiile depunerilor, acestea fiind descoperite uneori singure, alteori în seturi de piese asemănătoare și alteori în depozite, asociate cu alte obiecte. În consecință, odată încheiată biografia cotidiană, transferul vaselor de aur în spațiul depunerilor ca ofrandă este mai important decât participarea lor la perpetuarea persoanei sociale a muritorilor în domeniul funerar.

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României  

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Vasul%20de%20la%20Biia/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer