Pentru a putea recunoaște spiritul universal și omniprezent al adevărului, trebuie să fii capabil să iubești cea mai neînsemnată creatură – pe tine însuți. (Mahatma Gandhi)
Ambasada Indiei în România, Editura Herald și Hermitage Urban Spiritual Hub au organizat, miercuri, 2 octombrie, ora 17:30, evenimentul INDIA - ÎNTRE TRADIȚIE ȘI MODERNITATE - PE URMELE LUI MAHATMA GANDHI. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi și de lansarea, în colecția „Autobiografi”, a volumului biografic „Mahatma Gandhi – O viață legendară” de Romain Rolland. Evenimentul s-a desfășurat la Hermitage Urban Spiritual Hub (Strada Mihai Eminescu, nr. 127, Bucureşti).
S-a pornit într-o călătorie imaginară în fascinanta și mereu surprinzatoarea Indie, pe urmele celui care a fost Mahatma Gandhi, un suflet mare și un spirit revoluționar care şi-a dedicat viaţa luptei pentru independenţă, pentru drepturile politice şi civile ale indienilor şi pentru ca cei din clasele sociale defavorizate, majoritari, să ducă o viaţă mai bună. India este ţara unităţii în diversitate, o țară cu o cultură și o tradiție spirituală milenară. Am dorit să vă oferim o experienţă vie și profundă, să aducem o parte din spiritul Indiei în România.
În a doua parte a evenimentului, am fost invitaţi să descoperim una dintre cele mai fascinante culturi ale lumii printr-un spectacol de dans clasic indian, prin arta purtării sariului și printr-un concert de sitar și percuție.
Au fost alături de noi în această frumoasă călătorie spirituală, invitații: Excelența Sa Domnul Thanglura Darlong, Ambasadorul Indiei în România, Anca Irina Ionescu (traducătoare), Carmen Coțovanu Pesantez (coregraf de dans clasic indian, specialist în cultură şi civilizaţie indiană – Centrul de Artă „Euterpe”), Iuliana Nălățan (președintele Centrului Cultural „Rabindranath Tagore”, fondator și organizator al Festivalului Culturii Indiene „Namaste India”, interpreta de dans clasic Odissi), Victor Marius Beliciu (sitarist român aparținând tradiției Senia Gharana) şi Luisa Neag (coordonatorul colecţiei „Autobiografia”).
În acest volum biografic, Romain Rolland aduce un tribut imaginii și luptei lui Mahatma Gandhi, omul care a renunțat la o carieră bănoasă în avocatură va ajunge să mobilizeze numeroasa populație a Indiei împotriva xenofobiei și a nedreptătilor savârșite de Imperiul Britanic.
Romain Rolland descrie, cu afecțiune, personalitatea lui Gandhi, punând accent pe credința acestuia în hinduism, lipsită de fanatism și de orgoliu, pe modestia lui, pe mesajul umanitar transmis întregii lumi, pe contrastele pe care a reușit să le împace atât de bine: eroul Indiei era un om cult, școlit în Anglia, admirator al lui Tolstoi, traducător al operelor lui Platon, dar totodată își iubea fără rezerve cultura și religia indiană. Deși încarcerat și contestat de forțele coloniale, Gandhi și-a păstrat forța interioară și voința de a-și ajuta compatrioții.
Hindus fiind, el credea că toate religiile sunt egale de aceea a respins toate eforturile de a fi convertit la o altă religie. A fost un teolog avid și a citit considerabil despre toate marile religii.
Gandhi credea că în centrul fiecărei religii este adevărul și dragostea. De asemenea, el punea la îndoială ipocrizia, abaterile și dogmele din toate religiile și era un neobosit reformator social.
Gandhi și-a dedicat viața înaltului scop de a descoperi adevărul sau Satya. A încercat să obțină aceasta prin învățarea din propriile greșeli și experimentând pe el însuși. Gandhi credea cu convingere că o persoană implicată în serviciul societății ar trebui să ducă o viață simplă, lucru care ar putea duce, credea el, la Brahmacharya - puritatea spirituală și practică. Simplitatea lui a început prin renunțarea la modul de viață occidental pe care îl ducea în Africa de Sud.
"...Gandhi, sub veşmântul Crezului hindus, ascundea o mare inimă creştină. Un Tolstoi mai tandru, mai potolit si, dacă pot să spun așa, mai natural «creştin», în sens universal: căci Tolstoi a fost creştin mai puţin prin natură, cât prin voinţă. Asemănarea dintre cei doi este mult mai evidentă, sau, mai bine spus, influenţa lui Tolstoi se adevereşte a fi mai puternică în apelul de condamnare pe care-l face Gandhi contra civillizaţoei de tip european." (Romain Rolland, „Mahatma Gandhi”)
Evenimentul a fost moderat de SORIN LUCACI (PR Herald).
Sursa: Hermitage Urban Spiritual Hub
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Pe%
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer