Manastirea Voronet cu hramul Sfantul Gheorghe, este una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Stefan cel Mare si a fost construita in anul 1488. Este situata in satul cu aceelasi nume, la 36 Km de orasul Suceava.
Cel mai frumos dintre ansamblurile monahale ale Moldovei, Manastirea Voronet, a fost ctitorita in 1488 de catre Stefan cel Mare pentru Daniil Sihastrul, un cunoscut sfetnic de-al sau si primul staret al manastirii.
Prima atestare documentara a Manastirii Voronet este din 1472, insa scrierile bisericii arata ca lucrarile de constructie au durat mai putin de patru luni, intre 26 mai si 14 septembrie 1488. Voronetul reprezinta unul dintre primele monumente moldovenesti care si-a creeat un stil propriu, compus din elemente bizantine, gotice, dar si strict autohtone.
Pictura din interiorul bisericii dateaza inca din timpul domniei lui Stefan cel Mare (1496), insa pictura exterioara care i-a adus celebritatea Manastirii Voronet, a fost realizată în 1547, fiind considerata cea mai reusita opera a artei feudale moldovenesti si dateaza din timpul domniei lui Petru Rares.
Manastirea Voronet este numita si “Capela Sixtina a Orientului” datorita la marea fresca numita “Judecata de apoi”, de pe fatada de vest. “Albastrul de Voronet” este considerat unic in lume, iar pe acest fond albastru este prezentata Genealogia lui Iisus Hristos; pe coloane sunt pictati filozofii greco-latini.
Frescele exterioare, contin nenumarate figuri biblice, iar prin numeroasele scene prezentate, dezvaluie imaginatia bogata a realizatorilor. Tot aici sunt introduse elemente din folclor cum ar fi: arhanghelii care sufla din buciume, instrumente specifice pastorilor de munte, etc. In interiorul bisericii se pot vizita: mormantul mitropolitului Grigore Rosca, mormantul lui Daniil Sihastrul, jilturile din secolul al XVI-lea (inclusiv jiltul domnesc) care reprezinta o capodopera a sculpturii in lemn.
Vizita la manastirea Voronet am facut-o in ziua de 7 august 2012.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
La sfarsitul albumului cu fotografii am prezentat si locul de langa manastire unde vizitatorii pot achizitiona obiecte de artizanat, traditionale din zona.
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer