Muzeu in subordinea Operei Naţionale Bucureşti, teatru liric de repertopriu.
Profil: Memoriale - istoria muzicii.
Program: deschis numai în timpul reprezentaţiilor Operei Naţionale Bucuresti, accesul permis exclusiv spectatorilor.
Opera Naţională Bucureşti, cel mai important teatru liric al României, are o tradiţie de peste un secol, trupa sa fiind construită după înfiinţarea unei companii lirice private. În anul 1921, Societatea “Opera” a primit fondurile necesare pentru a fi transformată în teatru de stat, sub numele Opera Română. După o perioadă de câteva decenii de funcţionare în clădirea unor teatre dramatice sau lirice, în anul 1953 a fost inaugurat actualul sediu al Operei. Astfel, Opera Naţională Bucureşti, prima scenă lirică a ţării a primit un sediu propriu abia în anii ’50, prima stagiune în noul sediu fiind 1953 – 1954.
În 2006, ca urmare a iniţierii unui act normativ prin care au fost statutate organizarea şi funcţionarea specifice instituţiei, prima scenă lirică a ţării a primit titulatura de Opera Naţională Bucureşti (ONB). Aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Opera Naţională Bucureşti este subvenţionată în totalitate.
Teatru liric de repertoriu, Opera Naţională Bucureşti propune publicului său o paletă variată de spectacole, în cadrul stagiunii care se derulează de regula între mijlocul lunii octombrie şi jumătatea lunii iunie. De-a lungul celor opt luni de stagiune, spectatorii au ocazia de a viziona un număr de aproximativ şapte reprezentaţii pe săptămână: producţii de operă şi operetă, balet clasic, neoclasic şi contemporan, concerte şi recitaluri.
Pe lângă producţiile curente din repertoriul teatrului, Opera Naţională Bucureşti a iniţiat un program de evenimente speciale: spectacole aniversare sau omagiale dedicate unor personalităţi ale artei lirice şi coregrafice româneşti, însoţite de expoziţii în foaierul teatrului, ce reflectă activitatea acestor artişti; seri de gală care marchează prezenţa unor artişti de talie internaţională în rolurile titulare ale producţiilor ONB; reprezentaţii care punctează sărbătorirea unor momente importante din istoria instituţiei.
În clădirea actuală a Operei Naţionale Bucureşti, funcţionează din anii ’60 un muzeu de talie mică, cuprinzând câteva zeci de exponate, mărturii asupra începuturilor spectacolului de operă în România şi care oferă publicului detalii din istoria instituţiei. Printre exponate: obiecte personale ale unor mari personalităţi ale scenei, partituri, costume, tablouri, programe de sală, documente, scrisori, fotografii, sculpturi, busturi ale marilor muzicieni etc. Restul materialelor documentare (cca. 30.000) se află în arhiva ONB, care poate fi accesată de către cercetători doar în urma unei cerei scrise. Expoziţia permanentă este amenajata la etajul al II-lea al Operei, în foaier, şi este accesibilă publicului doar pe perioada desfăşurării reprezentaţiilor. Ea poate fi vizitată, de asemenea, de către grupuri de elevi şi studenţi în urma unei cereri scrise.
Sursa: “Textul si fotografiile din interioare: Sala Mare, Foaier Etaj si Foaier Parter sunt de la Opera Nationala Bucuresti."
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Adresa: Bd. Mihail Kogălniceanu, Nr. 70-72, sector 5, Bucureşti
Email: iulia.toea@operanb.ro
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer