You are here

Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție

În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918, Primăria Municipiului București și Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, au organizat joi, 7 februarie 2019, ora 18.00, prezentarea Expoziției de fotografie documentară închinată Marii Uniri și Primului Război Mondial, expoziție organizată de Asociația Identitate Culturală Contemporană, finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale “Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție”.

Nu se poate ca ceea ce a conceput mintea românească, ca ceea ce a simţit inima românească, să nu poată înfăptui energia românească”. (Nicolae TITULESCU)

A prezentat:

Dr. Liviu ȚĂRANU, consilier superior C.N.S.A.S.

Dr. Florian BANU, consilier superior C.N.S.A.S.

Mihai FLOROIU, istoric, coordonator proiecte culturale in cadrul Asociației Identitate Culturală Contemporană și coordonatorul expoziției Martirii Marii Uniri. Destinele unei generații de excepție.

Ilustratia muzicală: Ana Bădică, Marius BOLDEA

(Premiul I, ca și duo pian, la Festivalurile Internaționale 2018: Sabin PĂUȚA, Pro Piano și Eduard CAUDELLA)

Coordonatorul evenimentului: Aurora FABRITIUS

„Asociația Identitate Culturală Contemporană organizează în contextul Centenarului Marii Uniri o importantă expoziție itinerantă la nivel național și internațional dedicată aniversării Marii Uniri de la 1918 și personalităților de anvergură implicate în realizarea și apărarea României Mari. Expoziția foto-documentară aduce în centrul atenției publice biografiile celor mai reprezentative figuri naționale (intelectuali, prim-miniștri, reprezentanți ai partidelor politice, militari și generali ai Armatei Române,episcopi etc.) care, indiferent de confesiune, religie și culoare politică, au luptat pentru un obiectiv comun: unirea tuturor românilor în hotarele unui singur stat. În cadrul expoziției va fi prezentată contribuția elitelor la înfăptuirea Marii Uniri, ilustrată prin 18 lideri politici și intelectuali români care au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial și au avut parte de un destin tragic, fiind închiși și ostracizați în închisorile comuniste (Iuliu Maniu, Pantelimon Halippa, Ion Mihalache, Daniel Ciugureanu, Iuliu Hossu, Arthur Văitoianu, Ion Nistor, Onisifor Ghibu, Ioan Pelivan, Henri Cihoski, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Ion Flueraș, Ilie Lazăr, Iosif Jumanca, Aurel Vlad, Mihai Popovici, Alexandru Lapedatu).

Scopul expoziției este de a prezenta într-o formă științifică, accesibilă și concisă, prin mijloace moderne de atragere a publicului, biografiile și gândirea politică a personalităților emblematice care au avut un rol fundamental la construcția Marii Uniri. Anul 1918 a fost posibil în primul rând datorită voinței politice a elitelor care au coagulat în jurul lor mișcări naționale și au convins populația și oamenii de rând de necesitatea unirii tuturor românilor într-un singur stat. Unitatea națională a României nu a fost opera nici a unui om, nici a unei provincii, nici a unei generații. Ea nu a fost realizată doar de sângele soldaților căzuți pe front, ci și de suferințele intelectualilor și scriitorilor care au îndurat pentru ideile lor temnița și deportarea. Elitele politice, intelectuale și religioase ale Marii Uniri și-au asumat responsabilitatea de a ridica nivelul cultural al maselor care nu aveau clar în minte conștiința originii comune și sentimentul apartenenței la o singură națiune.

Cunoașterea acestor personalități puternice, demne, devotate față de valorile de neam, unitate și limbă duce la evidențierea rolului determinant și multiplu pe care l-au jucat în destinul marilor evenimente din istoria românilor și în afirmarea unei națiuni. (Liviu ȚĂRANU, Mihai FLOROIU)

Expoziția constă în 21 de roll-up-uri, la dimensiunea de 200 x 100 cm, pentru fiecare personalitate fiind dedicat câte un roll-up. Proiectul se bucură de sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale prin programul de finanțare dedicat Centenarului României (1918-2018) și Primului Război Mondial.

Itinerarea expozitiei: București, Pitești, Constanța, Republica Moldova - Chișinău, Bruxelles.

Pasajul Universității, București( 02 – 10 noiembrie 2018), Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”, Pitești, Argeș (12 – 26 noiembrie 2018), Universitatea din Pitești, Rectorat (20 – 26 noiembrie 2018), Galeria de Artă „Virgil Coman”, Constanța ( 17 noiembrie – 15 decembrie 2018) , Facultatea de Istorie și Geografie din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, Chișinău (20 - 25 noiembrie 2018), Liceul teoretic”George Meniuc”, Chișinău ( 26 noiembrie 2018), Muzeul Autoworld din Parcul Cinquatenaire , Bruxelles ( 29 noiembrie 2018) si Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, București ( 1 – 31 decembrie 2018).

Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC, https://www.aiccromania.org) este o organizație nonguvernamentală care dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii românești și la distribuirea de informații obiective despre România. AICC adună în jurul său experți, artiști, oameni de cultură, universitari, academicieni, studenți din domeniile de profil și organizează evenimente consistente, necesare în peisajul cultural și diplomatic din România.

Evenimentul s-a desfășurat în limba română.

Sursa: Casa de Cultură „Friedrich Schiller”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Martirii%20Marii%20Uniri.%20Destinele%20unei%20generatii%20de%20exceptie/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer