Am dorit ca sa povestesc amintiri placute despre aceest radioclub, deoarece doi membriri importanti, din intamplare, erau vecini cu mine dar si prieteni foarte buni; este vorba de nea Nae YO3ZM si nenea Puiu YO3AL. Ulterior, am devenit prieten si cu alti membri ai acestui radioclub.
In 1983, pe Platforma Magurele, din Centru National de Fizica se infiinta un radioclub coordonat de Ilie Moldovan YO3CZD. Din colectivul de conducere a acestui radioclub mai faceau parte:
YO3JG – Sarbu Constantin – Sef statie YO3KDA;
YO3AL – Blujdescu Dumitru – Invatamant si consultatii tehnice;
YO3RY – Popescu Emil – RGA si UUS;
YO3CUL – Gheorghe Gheorghe – US;
YO3CUN – Marzea Ion – UUS;
YO3ZM – Codarnai Nicolae (Nae) – Clasificari Sportive si QSL Manager;
YO3DKH – Dumitru Constantin – Constructii mecanice si electronice.
La scoala din comuna se amenajeaza statiile de emisie, se instaleaza antene, se aduc diferite aparate de masura, se face trafic radio, se participa la competitii, se organizeaza cursuri si intalniri tematice.
La Campionatele Nationale, in special la cele de Creatie Tehnica, se prezinta lucrari deosebite: Wobler 0-1,8 GHz, Sisteme de masura a SWR, Wattmetre etc. Se elaboreaza numeroase lucrari in domeniul aparaturii de masura, a transformatoarelor de banda larga si mai ales in domeniul proiectarii si realizarii filtrelor SSB realizate cu cristale de cuart montate in scara. Aceste lucrari au fost publicate la aceea vreme, dar cred ca reactualizate si completate ar fi de un real folos si astazi, cand filtrele sunt destul de scumpe; asta, pentru cine mai vrea ca sa construiasca.
Se beneficia din plin de potentialul exemplar de cercetare, de posibilitatile tehnologice si de fondul impresionant de reviste si carti de specialitate, pe care le oferea Platforma Magurele. La aceestea se adauga pasiunea si telentul radioamatorilor.
Sa amintim doar ca un grup coordonat de Bora Costin YO3CPC a realizat primele calculatoare personale din Romania, oferind celor interesati kit-uri ce permiteau construirea cu piese gasibile a unor calculatoare din familia ZX81.
Logurile Radioclubului YO3KDA ne arata ca cei mai activi operatori au fost: YO3ZM, YO3JG, YO3CQZ, YO3DKQ, YO3DKS, YO3DKT, YO3DKN, YO3CUL etc. Entuziasmul era imens. Se participa in colectiv la simpozioane, se organizeaza examene, astfel ca familia radioamatorilor de la Magurele creste rapid. Pe langa cei aratati mai sus, obtin licente si activeaza la aceest radioclub urmatorii:
YO3DFI – Ganciu Florin si fiica sa YO3DKS – Mariana;
YO3DJU – Marzea Dumitra – sotia lui YO3CUN;
YO3CUH – Gheorghe;
YO3CUJ si YO3DKD – fratii Cristian si Mihaela Florea;
YO3CUK – Voicu Aurel si fiul sau Marian – YO3DKQ;
YO3DKF si YO3DKE – sotii Elena si Ion;
YO3DKR – Necsoiu M.;
YO3DKN – Ion Gheorghe;
YO3DOG – Mircea;
YO3DKC – Georgeta Gheorghe sotia lui YO3CUL;
YO3DKT – Stan Nicu;
YO3DKH – Costel;
YO3DKU – Daniel si fiul sau Ilie – YO3DKG;
YO3DKM – Andrian Nicolae, cel care a scris cateva sute de articole in revistele Tehnium si Electronistul;
YO3CUM – Anton;
YO3DFJ – Toma Aurel etc.
O adevarata familie, din care multi erau specialisti cu inalta calificare, ceea ce face ca despre radioamatorism sa se vorbeasca cu mult respect in lumea stiintifica de la Magurele.
Anii au trecut, unii au plecat la pensie, altii au decedat (YO3ZM, YO3RY, YO3AL, YO3CZD), altii au plecat din tara sau din localitate, institutele de cercetare din Romania au inceput sa intampine cat mai multe greutati, lucruri care au afectat si colectivul de la Radioclubul YO3KDA.
Dar pasiunea ramane! In anul 2000 YO3CUI se hotaraste sa reinceapa activitatea. Se reamenajeaza radioaclubul si au inceput cursurile de radioamatorism (trei zile pe saptamana) cu copii de la Scoala nr. 137 din comuna.
De la FRR se imprumuta un calculator pentru cursuri si un transceiver de US – FT107, iar Alexandru YO3GXL – student la Electronica in anul IV, aduce de acasa un Icom tip IC 210T pentru legaturi pe repetoare sau simplx in banda de 2 m. Frecventa de lucru in zona: 144,830 MHz.
Dintre cei care sprijineau permanent activitatea radioclubului trebuie amintiti: YO3CUI si YO3DKC, YO3GXL, YO3GLH (Cristi – student la Fizica in anul II), YO8RLF (student Aeronave, anul III), YO4GMS (Ovidiu – absolvent al facultatii de Fizica si angajat de curand ca cercetator la Institutul National de Fizica), precum si YO3DFI – tanarul pensionar Florin Ganciu.
Pentru a marca renasterea acestui radioclub s-au organizat cateva intalniri intre actualul si vechiul colectiv. Au participat printre altii: YO3JG, YO3AL, YO3CPC, YO3FU, YO3APG etc. Intalniri de suflet, punti intre generatii.
Intr-un “Almanah Tehnium” am gasit un articol intitulat “YO3KDA educatia tehnica a tineretului”, unde este prezentat aceest radioclub din Magurele; am scanat articolul si se poate citi in primul album cu fotografii.
In ultimii ani nu mai stiu nimic despre activitatea radioclubului. Pe 20 noiembrie 2012 am ajuns pentru prima data la Magurele, atunci cand am fost la Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP). Stabilisem din timp cu Ilie YO3CZD si Florin YO3DFI ca dupa ce plec de la INFP sa le fac o vizita. Ilie YO3CZD mi-a spus sa-l sun cand plec si sa-l astept in fata primariei. Zis si facut, l-am sunat, a venit, am luat un Maxi-taxi si am mers amandoi la Florin YO3DFI care ne astepta cu cafeaua pregatita. Am facut fotografii cu antenele, aparatura de emisie-receptie, etc. Dupa cateva ore am plecat cu Ilie YO3CZD la el acasa, pe jos, vreo 4 Km. Vremea era tocmai buna pentru o asemenea plimbare. Peste putin timp a venit si Florin YO3DFI. Si aici am facut cat mai multe fotografii. Dupa cateva ore, Ilie YO3CZD ne-a dus la o terasa in apropiere de locuinta lui unde am mai stat cateva ore la o discutie si o bere. Dupa vreo 11 ore m-am intors si eu acasa, obosit, dar a meritat.
Pe 19 aprilie 2017, in jurul orei 13, a trecut la cele vesnice pe un pat de spital din Bucuresti, Ilie Moldovan YO3CZD. Eram la Radioclub cand am primit prin telefon aceasta veste trista de la Florin YO3DFI, care la randul lui a aflat-o de la fata lui nea Ilie. Dumnezeu sa-l odihneasca!
Pentru ca nu mai fusesem la Magurele de 6 ani, cu toate ca Florin YO3DFI mi-a spus de mai multe ori sa vin pe la el, sa mai stam de vorba, am stabilit cu el la telefon cand sa-i fac o noua vizita. Asa ca pe 17 august 2018, am plecat intr-o noua plimbare la Magurele. Si, ca sa nu ma duc cu mana goala la Florin YO3DFI, din timp, i-am luat QSL-urile de la radioclub si i le-am dus acasa. Ca sa merg de la mine la Florin, este foarte mult de mers, am luat doua tramvaie si un maxi-taxi, pana in centru la Magurele; puteam sa merg cu maxi-taxi pana in dreptul portii lui Florin, dar am preferat sa merg pe jos ca sa vad si eu casele si strada. La cativa metri de poarta lui este o borna din betan pe care scrie ca din centru de la Magurele si pana la el sunt 3,2 Km. Am stat cu el si cu sotia lui de vorba la o cafea si o bere. Printre altele, Florin mi-a spus ca la plecare imi recomanda sa iau un maxi-taxi, chiar din poarta casei lui, dar in sens invers, catre Jilava si care ma duce pana la intrarea in Bucuresti de unde sa iau autobuzul 102 pana la mine acasa. Ideea a fost buna, dar pana in Jilava m-am dus tot pe jos, inca 2,2 Km (asa scria pe borna din beton), nu am luat maxi-taxi. In total, din centru de la Magurele si pana unde am luat autobuzul, am facut peste 6 Km de mers pe jos, dar a fost o mare placere sa pot sa merg si sa vad zone pe unde nu fusesem niciodata pana atunci.
Albumul cu fotografii ocazionat de vizita in Magurele pe 20 noiembrie 2012 poate fi vazut aici:
http://nini.qsl.ro/yo3ccc/In%
Albumul cu fotografii ocazionat de vizita in Magurele pe 17 august 2018 poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/In%
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer