Pentru ca am lucrat si eu timp de 7 ani (intre 1992 si 1999) in acest minunat loc, am tinut din toata inima sa-l fac cunoscut.
UNIVERSITATEA NATIONALA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT (UNEFS) din Bucuresti a fost infiintata prin Legea pentru Educatie Fizica, promulgata la data de 15 iunie 1923 si publicata in Monitorul Oficial nr. 59, din 17 iunie 1923, sub denumirea de INSTITUTUL NATIONAL DE EDUCATIE FIZICA (INEF). Aceasta titulatura fost schimbata pe parcursul existentei sale, pana la cea prezenta, atribuita prin modificarile aprobate la HG nr. 749/2009 si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I din 12 octombrie 2009.
Denumiri ale institutiei de-a lungul timpului:
• 1922 - Institutul Naţional de Educatie Fizica (I.N.E.F.);
• 1929 - Institutul Superior de Educatie Fizica (I.S.E.F.);
• 1937 - Academia Nationala de Educatie Fizica (A.N.E.F.);
• 1942 - Scoala superioară de Educatie Fizica (S.S.E.F.);
• 1945 - Academia Natională de Educatie Fizica (A.N.E.F.);
• 1948 - Institutul de Educatie Fizica (I.E.F.);
• 1950 - Institutul de Cultura Fizica (I.C.F.);
• 1968 - Institutul de Educatie Fizica si Sport (I.E.F.S.);
• 1990 - Academia de Educatie Fizica (A.E.F.);
• 1992 - Academia Nationala de Educaţie Fizica (A.N.E.F.);
• 1993 - Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport (A.N.E.F.S.).
• 2009 - Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport din Bucuresti (U.N.E.F.S).
Prima institutie de invatamant superior pentru pregatirea profesorilor de educatie fizica din Romania si-a inceput cursurile la 1 decembrie 1922, la Bucuresti. A fost a 10-a institutie de acest fel din lume si a 5-a din Europa.
Activitatea a debutat sub conducerea general prof. Virgil Badulescu care a obtinut sprijinul Familiei Regale, mai ales a Majestatii Sale Regele Ferdinand I, a lui Dimitrie Gusti – directorul Casei Culturii Poporului şi a profesorului Vasile Pirvan.
După infiintare INEF primeste sprijin din partea Ministerului de Razboi (spatii, terenuri si bani), Ministerului Instructiunii Publice, precum si a unor facultati bucurestene. Beneficiind de o dubla subordonare – a Ministerului de Razboi si a Ministerului Instructiuni Publice - organizarea activitatii cuprindea trei sectii:
Inca din primii ani de existenta UNEFS s-a bucurat de un corp profesoral de elita. Au fost profesori ai acestei institutii personalitati de marca ale stiintei si culturii romanesti, dintre care amintim: prof. dr. Francisc Rainer, dr.Gr. T. Popa, dr. Horia Dumitrescu, prof. dr. N. Paulescu, col. dr. C. Mihăilescu, prof. dr. D. Mezincescu, conf. Dr. Radu Olinescu, col dr. I. Lascar, prof.univ. C-tin Radulescu - Motru, conf. Nae Ionescu, conf. Gh. Zapan, Mircea Eliade, academicianul Octav Onicescu, savantul C. Kiritescu.
Prima promotie de profesori de Educatie Fizica a absolvit in 1926, iar din cadrul ei, o serie de absolventi aveau sa devina personalitati de referinta in domeniu; ii amintim aici pe: C. Petre Lazar, C. A. Botez, Virgil Rosala, Iacob Mihaila, dr. Adrian Ionescu, dr. Traian Dumitrescu, dr. Florin Ulmeanu.
De la infiintare promotiile de absolveti s-au succedat neintrerupt de-a lungul anilor. Aici au studiat, s-au format ori si-au desavarsit pregatirea, mari sportivi, antrenori emeriti, manageri si oameni de afaceri de top din diverse domenii, oameni cu functii de raspundere, conducatori de institutii atat in domeniul nostru cat si in cele in care activeaza, adevarati ambasadori ai României de azi: Iolanda Balas, Nicolae Marasescu, Ion Tiriac, Ioan Kunst Ghermanescu, Leon Teodorescu, Ion Siclovan, Cornel Otelea, Victor Mociani, Octavian Belu, Mariana Bitang, Nadia Comaneci, Marius Urzica, Gabi Szabo, etc.
In prezent UNEFS din Bucuresti, institutie publica de invatamant superior, cu personalitate juridica, funcţioneaza in baza Constitutiei Romaniei din 1991, a Legii Invatamantului nr. 84/1995 republicata, a Statutului Personalului Didactic nr. 128/1997 si a Legii nr. 288/2004.
Activitatea se desfasoara conform Cartei Universitare UNEFS si a regulamentelor proprii.
In sistemul de clasificare al Uniunii Europene, UNEFS este definit ca institut de invatamant si cercetare de nivel „A”, care reuneste toate domeniile de baza ale cunoasteri stiintifice referitoare la om, educatie, sanatate, cultura si societate. Programele de studii sunt in concordanta cu Procesul de la Bologna. Institutia are decernata Erasmus University Charte si are parteneriate cu universitati din spatiul European.
Din 21 ianuarie 2010 UNEFS este Institutie cu Grad de Incredere Ridicat acordat de catre ARACIS.
Sursa: UNIVERSITATEA NATIONALA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT (UNEFS) din Bucuresti.
Mii de multumiri d-lui Rector, prof. univ. dr. Viorel Cojocaru pentru tot sprijinul acordat.
Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer