You are here

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Mormintele tracice din Bulgaria

Bulgaria, cel mai vechi stat din Europa care și-a păstrat numele originar de-a lungul timpului, este succesor al unei civilizații antice care continuă să fascineze prin secretele de acum câteva milenii: ''Neamul tracilor, cel mai numeros din lume, după cel al inzilor'', potrivit mărturiilor lui Herodot, părintele istoriei. Printre urmele acestui tărâm, ce a luat numele legendarei nimfe Tracia, se numără mormintele incluse în patrimoniul mondial cultural UNESCO de la Kazanlâk și Sveștari.

Mormântul tracic de la Kazanlâk, situat în romantica Vale a Trandafirilor, din provincia Stara Zagora, a fost descoperit în 1944 și datează din perioada elenistică, aproximativ de la sfârșitul secolului al IV-lea î.Hr. Obiectivul s-a aflat în apropiere de Seutopolis, reședința regelul trac Seutes al II-lea, și a făcut parte dintr-o necropolă tracică întinsă.

Mormântul sub formă de cupolă are un coridor îngust și o cameră funerară circulară, cu decorații murale reprezentând ritualuri tracice specifice acestui eveniment. Frescele sunt capodopere din perioada elenistică aflate în cea mai bună stare de conservare din Bulgaria, potrivit evaluărilor UNESCO. Monumentul este unic în lume, structura sa originală evidențiind evoluția remarcabilă, nivelul culturii și al artei în pictura din Tracia elenistică. Mormântul îndeplinește condițiile autenticității, construcția și zidurile au rămas în forma originală, fără să sufere modificări sau adăugări.

Picturile murale reprezintă cea mai valoroasă mărturie din Mormântul de la Kazanlâk. Pereții au culoarea ocru deschis, ce contrastează cu pietrele mari puse în evidență de linii albastre întunecate, care creează o atmosferă solemnă înainte de intrarea în coridor și apoi în camera funerară. Măestria artistică atinge cel mai înalt nivel în camera principală. Podeaua este de culoarea roșu Pompei, piedestalul este amplasat pe un un soclu circular, ce seamănă cu marmura roz. Frescele au fost executate pe baza unui desen preliminar realizat pe ultimul strat fin de tencuială. Chiar și astăzi se pot distinge liniile fine imprimate pe ipsosul umed. Diagrama picturilor arată că acestea nu au fost executate în mod spontan: lucrarea este rezultatul unei compoziții artistice proiectate anterior. Arhitectura și modelul compoziției au fost pregătite ca parte a unei opere de artă integrate. De asemenea, pentru specialiști este clar că ambele compoziții sunt opera unei singure persoane — un ''artist arhitect''.

(Ultima fotografie din albumul de mai jos este bonul (l-am scanat) pe care l-am primit după ce am achitat taxa de intrare.) 

Un album cu fotografii de la mormântul tracic de la Kazanlâk poate fi văzut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Mormantul%20tracic%20din%20Kazanlak/index.html

Mormântul tracic de la Sveștari a fost descoperit în apropiere de localitatea Sveștari, provincia Razgrad, în 1982. Această descoperire a marcat unul din cele mai spectaculoase evenimente arheologice din secolul XX. Mormântul datează din secolul al III-lea î.Hr. și reflectă principiile fundamentale de structură pentru clădirile de cult tracice. Monumentul face parte din rezervația arheologică "Sborianovo", unde au fost descoperite peste 40 de tumuli sepulcrali tracici, mai multe sanctuare, sate și clădiri antice și medievale, o fortăreață, un mausoleu și un minaret din perioada otomană.

Mormântul are un decor arhitectural unic, cu cariatide pictate policrom, jumătate om, jumătate plantă și picturi murale. Cele 10 femei sculptate în pereții camerei centrale și decorația boltei sunt singurele exemple de acest fel descoperite până acum pe tărâmurile tracice. Monumentul reprezintă o mărturie remarcabilă pentru cultura geților, ramură a populației trace care a avut legături cu lumile elenistică și hiperboreană, potrivit geografilor antici.

Potrivit UNESCO, Mormântul tracic de la Sveștari este un monument extrem de rar și bine conservat pentru arhitectura construcțiilor sepulcrale. Unicitatea monumentului este dată și de specificul artei locale, inspirat din elenism. Sub un tumul de 11,5 m, cu un diametru de 70 m, prospecțiunile geofizice au adus la lumină o intrare monumentală într-un hipogeu, un dromos, o anticameră și două camere funerare dreptunghiulare. Configurația acestui mormânt de rege trac, ce diferă considerabil de alte morminte tracice, cum este cel de la Kazanlâk, se încadrează într-un tipar elenistic înfățișat în Macedonia, Asia Minor și Egipt.

Intrarea este flancată de două coloane dreptunghiulare (antae), deasupra cărora se află o arhitravă cu o friză dorică în relief, formată din capete stilizate de bovine (bucranii), rozete și ghirlande. Zece statui înfățișează femei cu mâinile ridicate ca niște cariatide. Siluetele, cu înălțimi de aproximativ 1,20 m, prezentate frontal, poartă rochii lungi fără mâneci (chitoane) legate cu o cingătoare subțire sub sâni. În camera centrală au fost descoperite două paturi funerare, oase umane și ofrande. Situată în fața unui mare amplasament mortuar, o capelă de mici dimensiuni (aedicula) izolează mormântul conducătorului divinizat, cea mai sacră parte a criptei. În centrul compoziției, o zeiță oferă o ghirlandă de aur conducătorului călăreț. De ambele părți, au loc procesiuni de slujitori și purtători de armuri cu diverse daruri în mâini.

(La acest mormânt încă nu am ajuns ca să-l vizitez, așa că nu am fotografii.)    

Mormintele tracice din Bulgaria reprezintă dovezi incontestabile pentru civilizația antică care a dăinuit pe acest tărâm, leagăn al culturii europene, și care nu contenește să surprindă civilizația contemporană.

Sursa: AGERPRES

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer