You are here

Patrimoniul cultural național între lege și fărădelege

Lansare de carte: „Patrimoniul cultural național între lege și fărădelege”

Fundația Europeană Titulescu a organizat marți, 26 iunie 2018, începând cu ora 17:00, lansarea cărții: „Patrimoniul cultural național între lege și fărădelege”.

Autor: Ioan OPRIȘ

Cu alocuțiuni din partea:

Academician Răzvan THEODORESCU

Prof. univ. dr. Ionel CÂNDEA

Prof. univ. dr. Corneliu – Mihail LUNGU

Prof. univ. dr. Ioan OPRIȘ

Moderator:

Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE

„Patrimoniul cultural național între lege și  fărădelege”

Autor: Prof. univ. dr. Ioan OPRIȘ

„Autorul este, fără dar și poate, cel mai prestigios reprezentant actual al muzeografiei românești, prin volumele sale, prin zecile de discipoli care împânzesc muzeele țării. Dar mai este profesorul Opriș, cel care m-a întovărășit timp de patru ani în trudnica, dar rodnica aventură a administrării patrimoniului național imediat după 2000, când amândoi dețineam demnități în Ministerul Culturii și Cultelor; acolo unde el – trebuie să o recunosc – a fost principalul artizan a cinci legi care au reglementat domeniul, în primul rând cea a monumentelor și cea a muzeelor.

(…)

Cunoscând perfect peisajul internațional și național al patrimoniului cultural, profesorul Opriș, se oprește asupra  „criminalității culturale” cu distrugeri, falsuri și furturi – aici România a înregistrat, din fericire, și succese, prin recuperarea de bunuri în valoare de 3 milioane de euro grație activității Ministerului Afacerilor Interne - , fiind invocate momente de bună colaborare a muzeografilor și polițiștilor noștri cu parteneri din străinătate.

Cartea de față este o cronică și un îndrumar. O recomand cu recunoștința celui care vede că un domeniu istoric esențial este slujit cu abnegație de cărturarul patriot care este Ioan Opriș.”

Academician  Răzvan THEODORESCU

Sursa: Fundația Europeană Titulescu 

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici:

http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Patrimoniul%20cultural%20national%20intre%20lege%20si%20%20faradelege/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer