You are here

România după Malta – Ghid de lectură

Fundația Europeană Titulescu a organizat miercuri, 23 mai 2018, începând cu ora 17:00, lansarea cărții: “România după Malta – Ghid de lectură”. Autor: Prof. univ. dr. Adrian NĂSTASE.

Cu alocuțiuni din partea:

Prof. univ. dr. Mihail IONESCU

Istoric - Alex Mihai STOENESCU

Conf. univ. dr. Iulian FOTA

Conf. univ. dr. Ioan CRISTESCU

Prof. univ. dr.   Adrian NĂSTASE

“O stranie coincidenţă a făcut ca, imediat după întâlnirea Bush - Gorbaciov de la Malta (începută pe 2 decembrie 1989), în România să se declanşeze evenimentele care au dus la schimbarea de regim politic de la Bucureşti (16-22 decembrie). Aşa s-a născut un mit tenace, conform căruia România a fost, la Malta, ca şi la Yalta, victima politicii sferelor de influenţă, a târguielilor între „cei mari”, care decid cu cinism, soarta celor mici.

Cartea aceasta e o încercare de a prezenta coerent şi lucid o perioadă de istorie marcată de confuzie şi pasiune. Multe din evoluţiile ulterioare ale evenimentelor au permis concluzii şi decantări. Istoricii viitorimii vor putea emite judecăţi de valoare ferite de conjuncturi sau de confuziile unei perspective de moment. Pe de altă parte, epoca nu poate fi înţeleasă cu adevărat fără a lua în calcul aglomerarea factorilor de presiune şi confuzie şi mai ales faptul că toţi actorii implicaţi, mari şi mici, din Vest sau din Est, participam la un proces creativ, cu elemente experimentale inevitabile, aproape unic în istorie. ”

Sursa: Fundația Europeană Titulescu

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Romania%20dupa%20Malta%20-%20Ghid%20de%20lectura/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer