You are here

Însemnele Premiului Nobel aparținând doctorului George Emil Palade, singurul român care a primit această distincție, au intrat în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României a avut onoarea de a primi, în cadrul unei ceremonii, diploma și medalia de acordare a Premiului Nobel cu care a fost distins profesorul doctor George Emil Palade în 1974.

Însemnele Premiului Nobel au intrat în patrimoniul muzeului și au fost expuse în Sala Tezaurului Istoric, în cadrul unui eveniment care a avut loc marți, 8 mai 2018, începând cu ora 11:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, în prezența domnului Profesor Philip Palade - fiul doctorului George Emil Palade -, și a domnului dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, manager al Muzeului Național de Istorie a României. Ceremonia a fost precedată de o conferință de presă în cadrul căreia au fost prezentate cele două obiecte.

Evenimentul a avut loc într-o zi specială pentru Muzeul Național de Istorie a României, pe 8 mai când s-au împlinit 46 de ani de la inaugurare.

Omul de știință George Emil Palade s-a născut în Iaşi, la 19 noiembrie 1912. În 1930 devine student al Facultății de Medicină a Universității din București. În 1940 a obținut titlul de doctor în medicină. Între anii 1942 – 1945 a servit în Corpul Medical al Armatei Române. În 1946 devine cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. În 1961 este ales membru al Academiei de Știinte a SUA. A fost cercetător la Universitatea Yale și Universitatea din San Diego.

Primeşte Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1974, împreună cu Albert Claude și Christian de Duve „pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei ce au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.

Este ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1986, primește de la preşedintele SUA, Ronald Reagan, Medalia Națională pentru Știință. În 1989 este ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. În 2007 este decorat Ordinul național „Steaua României” în grad de Colan.

Sursa: Muzeul Național de Istorie a României

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici: 

http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Insemnele%20Premiului%20Nobel%20apartinand%20doctorului%20George%20Emil%20Palade/index.html

 
Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer