You are here

Romii: contribuții la dezvoltarea statului român

Institutul European Rom pentru Artă și Cultură (European Roma Institute for Arts and Culture - ERIAC), în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, Agenția Națională pentru Romi, Punctul Național de Contact pentru Romi (Ministerul Fondurilor Europene), Centrul Național de Cultură a Romilor, Masterul de Studii Rome - SNSPA și Asociația Romano ButiQ, a organizat în zilele de 21 și 22 februarie 2018, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12), evenimentul numit „Romii: contribuții la dezvoltarea statului român“.

Evenimentul s-a desfășura pe parcursul a două zile, astfel:

- Miercuri, 21.02.2018, între orele 18:00-21:00 - eveniment cultural: fragment din piesa de teatru „Marea Rușine” semnată de Alina Șerban și concertul „O sută de ani de muzică lăutărească” susținut de trupa Mahala Rai Banda;

- Joi, 22.02.2018, între orele 10:00-15:00 – sesiune de comunicări sub genericul „Romii: contribuții la dezvoltarea statului român”, cu participarea unor reprezentanți ai autorităților centrale, cercetători, diplomați, reprezentanți ai unor organizații neguvermentale/interguvernamentale și studenți.

Deschidere oficială

Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general, Muzeul Național de Istorie a României

E.S. Dl. Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Republicii Federale Germania la București

E.S. Dl Hans G. Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București

Dr. Timea Junghaus, Director General, European Roma Intitute for Arts and Culture

Acest eveniment a fost organizat în contextul Centenarului României și are drept obiectiv să sublinieze contribuția istorică a romilor din România la dezvoltarea diverselor domenii ale vieții publice și, totodată, să evidențieze participarea acestora la fondarea și modernizarea statului român unitar.

European Roma Institute for Arts and Culture este o organizație internațională recent înființată, cu sediul la Berlin, în scopul de a promova arta și cultura romă în Europa. Prin acest eveniment inaugural, susținut de German Federal Foreign Office, ERIAC deschide o serie de acțiuni menite să promoveze cultura și arta romilor în medii publice cât mai diverse.

Sursa: Muzeului Național de Istorie a României 

Albumul cu fotografii din data de 21.02.2018 poate fi vazut aici:

http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Romii%20-%20contributii%20la%20dezvoltarea%20statului%20roman%20-%20setul%201/index.html

Albumul cu fotografii din data de 22.02.2018 poate fi vazut aici:

http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Romii%20-%20contributii%20la%20dezvoltarea%20statului%20roman%20-%20setul%202/index.html

 

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer