You are here

Lunea Curată

Uniunea Elenă din România a sărbătorit și anul acesta Lunea Curată la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – Duminică, 18 februarie 2018, orele 11:00 - 14:00, Sala Victor Ion Popa, Clădirea Administrativă.
 
Lunea curată, numită în insula Cipru şi Lunea Verde, este prima zi a Postului Mare în calendarul creştin ortodox. Este o zi cu dată mişcătoare, aşezată la începutul celei de-a şaptea săptămâni înainte de Paști. Apelativul de „Lunea curată” dat acestei zile evocă părăsirea tuturor obiceiurilor păcătoase, ca şi a mâncărurilor de dulce, cum este potrivit la începutul unei perioade de post. În tradiţia grecească, unde fructele de mare sunt uşor accesibile, se permite consumarea acestora în timpul postului, iar acest lucru a dat naştere unei tradiţii potrivit căreia în această zi se consumă feluri de mâncare elaborate pe bază de fructe de mare. În Grecia şi Cipru, unde „Lunea curată” este sărbătoare legală, aceasta este sărbătorită cu excursii în aer liber, consumarea de fructe de mare şi alte mâncăruri de post. Se mai mănâncă în această zi un fel de pâine nedospită care se coace doar în această zi, numită „lagana”. Se consideră că „Lunea curată” marchează începutul primăverii, şi se spune  că „răsărit-a primăvara Postului”.

În „Lunea curată”, mulţi creştini ţin post negru, post ce se poate prelungi marţi şi miercuri sau chiar întreaga săptămână, după puterile fiecăruia, sau mănâncă doar seara mâncare „uscată”, negătită şi fără ulei (fructe, nuci, halva, pâine şi miere).

Sursa: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Lunea%20Curata/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer