You are here

Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva) - Opera literară și de artă decorativă

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii românești, Casa de Cultură “Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București în parteneriat cu Centrul de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied (Neuwied, Germania) a organizat joi 23 noiembrie 2017, ora 18,30 o conferința dezbatere cu lectură Regina Elisabeta a României (Carmen Sylva) – Opera literară și de artă decorativă din timpul exilului 1891-1894 și prezentarea  poveștii „Domnul Pulcinel” de Carmen Sylva, cu ilustrații de  André Lecomte du Noüy, ediție îngrijită şi postfață Silvia Irina Zimmermann (Bucureşti, Editura Vremea, 2017)

“Povestea Reginei, Domnul Pulcinel este o duioasă parabolă despre dragoste şi devotament, despre amărăciunea desconsiderării pe pământ şi despre răsplătirea frumuseţii sufletului înălţat la cer.” (dr. Silvia Irina Zimmermann)

Prezintă: dr. Silvia Irina ZIMMERMANN (coordonatoarea Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied, Germania

Lectură cu imagini: din povestea  Domnul Pulcinel de Carmen Sylva, cu ilustrații de  André Lecomte du Noüy.

Expoziție de fotografie cu imagini de arhivă (1891-1894)

Cu participarea:

Christiane Gertrud COSMATU, Subsecretar de Stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul  României

Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele  Forumului  Democrat al Germanilor din RomâniaRegiunea Extracarpatică

Ilustrația muzicală: Marius BOLDEA, Ana BĂDICĂ, pian

Coordonatoarea evenimentului: Aurora FABRITIUS

Eveniment In memoriam

Prof. univ. dr. Nicolae Şerban Tanaşoca (1941-2017)

Dr. Ruxanda Beldiman (1973-2017) Membri ai consiliului ştiinţific ai Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied (Neuwied)/

Din primele luni ale exilului Reginei în Italia, la Pallanza (din 16 septembrie 1891 şi până la 1 iunie 1892), ne-a rămas ca mărturie literară o altă poveste cu aspecte autobiografice, Monsieur Hampelmann, tradusă în româneşte sub titlul Domnul Pulcinel. Ediţia princeps a poveştii publicate câţiva ani mai târziu cuprinde, pe lângă textul poveştii în patru limbi (germană, română, franceză şi engleză), facsimilele paginii de titlul pictate de regină şi ale paginilor poveştii cu scrisul reginei, într-o caligrafie stilată şi cu ornamente pentru majusculele de la începutul paragrafelor, asemănător manuscriselor cu miniaturi medievale. Împreună cu ilustraţiile adăugate de André Lecomte du Noüy pe paginile scrise de Regină, în genul cărţilor pentru copii de la sfârşitul secolului al XIX-lea, de o naivitate plină de candoare, Domnul Pulcinel este o carte încântătoare atât pentru copii, cât şi pentru cei mari…. André Lecomte du Noüy, arhitectul restaurator al Casei Regale  a îndrumat-o pe Regină în activitatea ei dedicată picturii. De asemenea, André Lecomte du Noüy a colaborat cu Regina la unele lucrări literare şi de artizanat ale ei, fiind ilustratorul unei cărţi de poveşti a reginei create la Pallanza” (Dr. Silvia Irina Zimmermann).

Dr. Silvia Irina Zimmermann (inițiatoarea și coordonatoarea Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied, Germania):

– Studii la universităţile din Sibiu şi Marburg (filologie germană, engleză, istoria artei, sociologie), doctor în literatura germană a Universităţii din Marburg cu o teză de doctorat despre opera literară a Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva).

– Cercetare interdisciplinară, traduceri, activitate editorială, publicaţii în limba germană şi română despre Regina Elisabeta a României şi Curtea Regelui Carol I al României, în colaborare cu Arhiva Princiară de Wied (Neuwied).

– Iniţiatoare şi membră fondatoare a Centrului de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied , coordonatoare a centrului din 2012 până în prezent. Coeditoare a colecţiei Centrului de Cercetare Carmen Sylva.

Evenimentul s-a desfășurat în limba română.

Sursa: Casa de Cultură “Friedrich Schiller”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi văzut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Regina%20Elisabeta%20a%20Romaniei%20(Carmen%20Sylva)/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer