You are here

Ziua Unității Germane

Casa de Cultură “Friedrich Schiller”, Primăria Municipiului București, Forumul Democrat al Germanilor - Regiunea Extracarpatică a organizat miercuri, 4 octombrie 2017, ora 18.00 la Casa Schiller (str. Batiştei nr. 15) evenimentul dedicat  „ZILEI UNITAȚII GERMANE” aniversarea a 27 de ani de la reunificarea  Germaniei.

Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernul României.

Cu participarea:

Excelenței sale Cord MEIER-KLODT, Ambasadorul Republicii Federale Germania în România

Au prezentat:

Christiane Gertrud COSMATU, Subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Guvernului României

Dr. Klaus FABRITIUS, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică

Dacă ne gândim la Germania anului 1989, ne vin instantaneu în minte imaginile căderii Zidului Berlinului. Locuitori ai Berlinului de Est şi ai Berlinului de Vest escaladând Zidul, stând călare pe Zid, îmbrăţişându-se, beţi de fericire. Şi astăzi, aceste imagini mă răscolesc într-un mod deosebit, chiar dacă, între timp, au trecut 25 de ani de atunci.” (Werner Hans LAUK, fost Ambasador al Republicii Federale Germania în România, 2015).
Începând cu 1990 data de 3 octombrie este Ziua Națională a Germaniei și la această dată se serbează Ziua Unității Germane, deoarece atunci a avut loc reunificarea celor două state germane.

Ziua Unității Germane – 3 octombrie a înlocuit sărbătoarea națională a Republici Federale din data de 17 iunie și pe cea din 7 octombrie a fostului RDG.

Cu acest prilej a fost vernisată o expoziție de fotografie intitulată „Hamburg pe apă”, realizată de dr. Klaus FABRITIUS.

„Orașul hanseatic Hamburg, cu cele aproape 2 milioane de locuitori reprezintă al doilea oraș ca mărime din Germania. Cel mai important cartier din Hamburg este portul, „poarta Germaniei spre lumea largă”, al treilea port ca mărime din Europa.

În anul 2015 UNESCO a declarat vechile depozite atât de caracteristice pentru  port, cât și cartierul cu birourile din apropiere patrimoniu cultural mondial.

În mijlocul portului, în modernul City, toate privirile se ridică pe noua clădire a Filarmonicii. Clădirea domină cu cei 110 m. înălțime împrejurimile. Fațada din sticlă de culoarea apei având dimensiunea de 16.000 metri pătrati, cât și acoperișul cu forma unui mare cort atrage privirea din orice punct al portului.

Elfi cum o alintă cetățenii, se sprijină pe 1.711 stâlpi înfipți în talpa apelor, invizibili pentru trecători.

Fotografiile din expoziție oferă numai o mică parte din această lume fascinantă.” (Dr. Klaus FABRITIUS)

Orchestra de suflători  „Karpaten Show”, condusă de Hans GROZA, a prezentat un repertoriu selecționat din cele mai îndrăgite melodii tradiționale aparținând muzicii autentice germane.

Evenimentul a avut loc în limba română și germană. Intrarea exclusiv cu invitație.

Sursa: Casa de Cultură “Friedrich Schiller”

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici:  http://nini.qsl.ro/yo3ccc/Ziua%20Unitatii%20Germane%202017/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer