You are here

De Mărţişor. Târg cu tâlc... 2017

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a organizat în perioada 27 februarie - 8 martie 2017 târgul „De Mărţişor. Târg cu tâlc...” care și-a propus promovarea vechiului obicei al dăruirii, la început de primavară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector precum și a meșteșugului stimulând creativitatea, originalitatea și inspirația ce dau naștere unor mărțișoare deosebite.

Vizitatorii au fost poftiți să admire și să aleagă pentru cei dragi mărțișoare de o mare variate, atât tradiţionale, de la meşteri populari, cât şi mărțișoare inedite, realizate cu multă imaginaţie și din materiale neconvenționale, de  către artişti plastici și studenți.

Simbol al primăverii și renașterii naturii, mărţişorul era confecţionat, în satele de odinioară, dintr-un şnur bicolor alb/roșu de care se agăţa o monedă de aur sau argint pe care părinţii îl dăruiau copiilor la 1 Martie pentru a fi sănătoşi, bogaţi şi norocoşi. Deși mărțișorul și-a schimbat forma în timp, și-a  păstrat esența de simbol al protecției, fertilității.

Programul târgului a fost de luni până duminică, în perioada 27 februarie – 8 martie 2017.

Tot în aceea perioadă, la sfârșit de săptămână, au avut loc ateliere pentru copii de confecționat mărțișoare și felicitări.

Sursa: Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici: http://nini.qsl.ro/yo3ccc/De%20Martisor%202017/index.html

Category: 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer